Ex-militären Bolsonaro leder inför söndagens presidentval i Brasilien

Av | 6 oktober, 2018

Flera opinionsundersökningar visar att ex-militären och högerpolitikern Jair Bolsonaro drar ifrån konkurrenterna inför söndagens brasilianska presidentval. Allt tyder på att Bolsonaro kan ställas mot socialisten Fernando Haddad i en andra valomgång i slutet av denna månaden.

newsgram | Nynäshamn 6 oktober 2018

I torsdags släppte opinionsinstitutet Datafolha en opinionsundersökning som visar att högerpolitikern Jair Bolsonaro ökar försprånget mot Arbetarpartiets presidentkandidat Fernando Haddad inför söndagens presidentval i Brasilien rapporterar brasilianska tidningen The Rio Times.

Högerpolitikern Jair Bolsonaro har medvind inför söndagens presidentval i Brasilien. Foto: Patrick Rodrigues/Agencia RBS

Enligt denna opinionsundersökning kan 39 procent av brasilianarna tänka sig att rösta på ex-militären och högerpolitikern Jair Bolsonaro jämfört med socialisten Fernando Haddad som stöds av 25 procent. Runt 26 procent av de tillfrågande i Datafolhas opinionsundersökning har ännu inte bestämt sig. Om ingen presidentkandidat når upp till minst 50 procent kommer en andra omgång hållas 28 oktober.

Utifrån de nuvarande trenderna, är det troligt att två anti-etablissemangskandidater kvalificerar sig till andra omgången, säger Carlos Caicedo, Associate Director of LATAM Country Risk – IHS Markit, till The Rio Times.

Han tillägger.

Ökat stöd för Bolsonaro återspeglar hans starka ställning mot brott och korruption, frågor som har blivit topprioriterade bland väljarna. Försöket att ta hans liv den 6 september har ökat hans stöd. Haddad gynnas av stödet från den förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva.

En annan opinionsundersökning som presenterades under lördagen visar att Jair Bolsonaro har en stabil ledning mot Fernando Haddad. Enligt CNT/MDAs opinionsundersökning har Bolsonaro 36,7 procent jämfört med Haddad som rasar till 24 procent.

I presidentvalet i Brasilien ställer tretton presidentkandidater upp totalt. Men striden står alltså mellan de traditionella höger- och vänsterblocken i brasiliansk politik. Trots att 63-årige Bolsonaro har legat på sjukhus större delen av valkampanjen – efter en knivattack förra månaden – har han stark medvind. Brasilianarna vill ha en förändring. I en Facebook-sändning bad Jair Bolsonaro det brasilianska folket att rösta på honom så man skulle slippa en andra valomgång.

Vi kommer acceptera valresultatet oavsett vad det än blir, det råder ingen tvekan om det, sa Jair Bolsonaro i fredagens Facebook-sändning enligt nyhetsbyrån Reuters.

Socialisten Fernando Haddad är beroende av den förre brasilianske presidenten Luiz Inácio Lula da Silvas popularitet för att vinna väljare. Ex-presidenten sitter i fängelse för inblandning i korruption.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar