Österrike satsar på exit centers istället för asylmottagningar

Av | 26 februari, 2019

Nu har Österrike tröttnat på att migranter missbrukar det nuvarande asylsystemet. På fredag träder ett fempunktsprogram i kraft för att förnya landets asylpolitik – i fortsättningen kommer Österrike ha exit centers för att snabbare kunna skicka iväg migranter som fått avslag på deras asylansökan.

newsgram | Nynäshamn 26 februari 2019

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl, FPÖ, höll på måndagen en presskonferens i Wien där han presenterade ett fempunktsprogram för att utveckla landets asylpolitik. Den största förändringen handlar om att från och med fredag kommer Österrike ha fler avresecentraler, så kallade exit centers, än asylmottagningar. En tydlig signal till migranter som söker sig till Europa om vad som gäller i Österrike.

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl, 50, drar på fredag igång ett fempunktsprogram för att skicka en tydlig signal till migranter att inte söka asyl i Österrike. Foto © Christian Wind/Anzenberger

 

Kickl menar att migranter missbrukar det nuvarande asylsystemet. Enligt gällande regelverk upphör asylrätten så fort som en flykting anländer till ett säkert land. Men Österrike omges inte av några länder som kan betraktas som osäkra för flyktingar.

Ingen borde kunna söka asyl i Österrike, sa Herbert Kickl.

Han konstaterar att det är likadant i hela Europa. Med den nya asylpolitiken på plats vill österrikarna signalera till omvärlden att det inte är lönt i fortsättningen för migranter utan giltiga asylskäl att söka asyl i Österrike.

Om du inte har rätt till skydd finns det ingen biljett för dig. Men du kan få en returbiljett, sa Herbert Kickl.

 

Fempunktsprogrammet är utformat för att processen att hantera asylansökningar ska bli säkrare för alla parter. I det nya asylsystemet, som alltså träder i kraft på fredag, innebär bland annat att man börjar med att kontrollera asylsökandes identitet i de nya så kallade exit centers – därefter kommer man undersöka om det är Österrike, eller något annat land, som är ansvarigt för den asylsökande, uppger webbtidningen Unzensuriert.

Österrike styrs av en koalitionsregering bestående av det konservativa Folkpartiet ÖVP och det nationalkonservativa Frihetspartiet FPÖ.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar