Svenska klassiker: ”Vart jag mig i världen vänder” – Den Svenska Björnstammen

Av | 25 februari, 2019

Norrköpingsbandet Björnstammen experimenterar gärna musikaliskt, men budskapet i låtarna är för det mesta att ”allting ska bli bra igen.” Genombrottet kom 2011 med ”Vart jag mig i världen vänder” – en danslåt som leker med texten till en känd aftonbön för barn från 1780.

newsgram | Nynäshamn 25 februari 2019

Konstnärskollektivet Den Svenska Björnstammen från Norrköping fick sitt stora genombrott 2011 med superhitten ”Vart jag mig i världen vänder.” Björnstammens låtar är melodiösa och fyllda med stämsång på gehör. Musikaliskt platsar sjumannabandet inom det som kallas för indiepop – en musikgenre som blandar influenser från pop, rock och elektro.

Den Svenska Björnstammen är ett populärt liveband. Foto: Sandra Johnson – www.sandrafotar.se

 

Om melodin till ”Vart jag mig i världen vänder” är glad och trallvänlig så är texten desto mer färgad av det som kallas för socialrealism. Bandmedlemmarna sätter ord och ton till det som man betraktar som misär i samhället. Texten är en lek med bönenGud som haver barnen kär” – men här handlar det mer om att det enda säkra i livet är att allt alltid blir fel. Då står man där och sträcker ut händerna efter räddning.

Har alltid varit säker på att jag kan göra fel
Det ger mig trygghet i stanken, bedragen av tanken

 

Tror du vi kan ropa efter nån av förstånd
Som kan se vad vi gör och förstå vad vi menar
Jag tror du söker efter mer än du ser
Men jag ser att du ler och jag tror att du tvivlar

 

Vart jag mig i världen vänder står jag här med tomma händer
Längtar efter något som kan rädda mig
Vart jag mig i världen vänder står jag här med tomma händer
Längtar efter något som kan rädda mig

 

När vi låtsas på riktigt från hjärtat och drömmen
Kan vi vakna med tiden och sansas i sömnen
För vi lever alla med känslan att falla
Och vid tomhetens botten står vi på toppen

Lyrics powered by Genius. Text och musik: Den Svenska Björnstammen

Fullt så hopplös verkar inte tillvaron vara för Björnstammen om man tittar på bandmedlemmarnas liv i dag. Kompisgänget från Norrköping bor nämligen på en gård från 1700-talet som bandet hyr till en billig penning från kommunen. Gruppen består av Dan Brännvall, Kim Dahlberg, Petter Frisendahl, Ambjörn Göransson, Mattias Göransson, Klas Isaksson och Åke Olofsson.

Tillsammans tjänar de ihop tillräckligt mycket pengar så var och en kan plocka ut en lika stor medborgarlön varje månad, oavsett insats. Sjumannabandet kan leva på sin musik samtidigt som de experimenterar med allt från musik till bildkonst, ljudinstallationer, textil, serietecknande och film.

 

Innan Björnstammen blev kända hade bandet mest DJ:at. Genom årens lopp har bandmedlemmarna fått lära sig att spela olika instrument på otaliga spelningar och festivaler. Lokaltidningen Corren hyllade bandets framförande av ”Vart jag mig i världen vänder” i studentstaden Linköping förra året genom att skriva ”sist i det ordinarie setet kommer ”Vart jag mig i världen vänder”. Och trots att den är en av 10-talets mest uttjatade låtar, så är det återigen väldigt tydligt att den i grunden är helt briljant och förtjänar sin plats bland moderna klassiker.”

 

Den Svenska Björnstammen är aktuella med singeln ”När jag blundar vill jag va nån annan.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar