Passagerarfärja har gått på grund utanför Mariehamn

Av | 21 november, 2020

Inga människor skadades när Viking Lines färja Grace gick på grund utanför Mariehamn på Åland. Nu väntar rederiet på att de kraftiga vindbyarna ska avta i styrka – detta för att kunna dra loss fartyget.

newsgram | Nynäshamn den 21 november 2020

| HÖSTSTORM | Viking Lines passagerarfartyg Grace har gått på grund i hamnen vid kajen i Mariehamn på Åland. Ombord finns närmare 430 personer. Ingen har skadats.

Vi har 331 resenärer ombord och 98 i besättningen. Det är inte någon fara för någon, säger Eleonora Hansi, pressekreterade på Viking Line, till SVT.

Passagerarfartyget M/S Viking Grace har gått på grund utanför hamnen i Mariehamn på Åland. Foto: Niclas Nordlund/Lehtikuva/AFP

Olyckan inträffade vid 14-tiden på lördagseftermiddagen. Under dagen har det varit blåsigt i området. Enligt rederiet finns det inga uppgifter om läckage på fartyget.

Det är väldigt lugnt och odramatiskt får jag rapporter om. Nu jobbar vi på att ta hand om resenärerna och lösa den här situationen så bra som möjligt och så fort som möjligt, säger Eleonora Hansi.

Fartyget kantstötte intill hamnen i Mariehamn.

Det blåser väldigt hårt här på Åland och de försökte backa in till kaj. Min mamma bor precis vid inloppet till hamnen och vi såg att de fick problem. De stannade till och sedan hände något varpå de drev in mot land. Man kan i princip ta på båten om man går ner till vattnet, säger Tina, 55, till Expressen.

Hon bor på Åland och fanns på plats när fartyget gick på grund. Enligt uppgifter i finsk media har färjan drivit upp på stranden mellan Fiskehamnen och terminalen i Mariehamn. Inga skador har uppkommit på skrovet.

Tydligen var det så att en kraftig vindby gjorde att hon drev upp mot land på ett sätt som man inte kunde hantera i den situationen, säger Jan Hanses, vd på Viking Lines, till Svenska Yle.

Sent på eftermiddagen uppgav Ålands radio att en dykare har gått ner för att inspektera skrovet. Rederiet siktar på att få loss fartyget under kvällen. Passagerarna kommer inte evakueras, utan får övernatta ombord på fartyget.

Viking Lines färja Amorella gick på grund utanför Järsö i Ålands skärgård den 20 september – den gången fick nära 300 personer evakueras.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar