Rättegången mot Nicolas Sarkozy fördröjs

Av | 23 november, 2020

Rättegången mot den franske ex-presidenten Nicolas Sarkozy inleddes på måndagen. Men en av de medåtalade vill slippa närvara under rättegången på grund av hälsoskäl. Nu inväntar domstolen ett medicinskt utlåtande för att avgöra om man kan dra igång rättegången på torsdag eller om den måste skjutas upp.

newsgram | Nynäshamn den 23 november 2020

| FOLLOW THE MONEY | Rättegången mot Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy och två medåtalade inleddes på måndagen – men flyttades omedelbart fram till på torsdag på begäran från en av de medåtalades försvarsadvokater som angav hälsoskäl som orsak, rapporterar Politico Europe. Sarkozy anklagas för korruption och otillbörlig påverkan.

Nicolas Sarkozy. Foto: Reuters/Vincent Kessler

Nicolas Sarkozy förlorade sin åtalsimmunitet efter att ha lämnat posten som president i 2012 – därefter har han varit inblandad i flera brottsutredningar varav den så kallade avlyssningsaffären skulle avhandlas i domstolen i Paris. Sarkozy anklagas för att genom sin advokat Thierry Herzog ha lovat ett toppjobb i Monaco till den tidigare domaren Gilbert Azibert i utbyte mot sekretessbelagd information i Bettencourtaffären. Det är en skandal som har fått sitt namn efter miljardärskan Liliane Bettencourt (f. 1922-d. 2017, reds. anm.) som var storägare i kosmetikabolaget L’Oréal. Hon misstänktes ha gett otillåtna bidrag till Sarkozy i presidentvalskampanjen 2007. Nu riskerar ex-presidenten tio års fängelse, samt böter som kan uppgå till en miljon euro.

Ex-presidenten och hans advokat Thierry Herzog avlyssnades i hemlighet när fransk polis försökte skaffa fram bevis på att Sarkozy tagit emot otillåtna medel från Liliane Bettencourt. I januari 2014 upptäckte brottsutredarna kommunikation mellan Herzog och en telefon som registrerats av en Paul Bismuth – ett alias som användes av Sarkozy. Under dessa samtal dök domarens namn upp. Utan framgång har Nicolas Sarkozy försökt få målet nedlagt i sex års tid genom att avfärda avlyssningarna som olagliga.

Även Thierry Herzog och Gilbert Azibert är åtalade. Domarens försvarsadvokat sa att hans klient tillhör en av riskgrupperna för coronaviruset, och därför inte kan närvara under rättegången. Domstolen har nu begärt en oberoende medicinsk bedömning till på torsdag för att kunna besluta om rättegången kan inledas då eller behöver skjutas upp.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar