Pentagons forskningsgren DARPA hade stora planer för LifeLog-projektet i början av 2000-talet. Det skulle bli en über-diary. Samma dag som Pentagon skrotade LifeLog grundade Mark Zuckerberg den sociala medieplattformen Facebook. Än mer besvärande för Facebooks VD är faktumet att han har headhuntat DARPAs forskningschef för att leda Facebooks forskning om artificiell intelligens.
[newsgram – Nynäshamn 13 april 2018]
Någonting hände efter utskottsförhören av Mark Zuckerberg i Washington D. C. den här veckan. För nu väcks frågan i sociala medier om Facebook i själva verket är ett rebrandat Pentagon DARPA-projekt som tidigare gick under namnet LifeLog. När prototypen till LifeLog presenterades för forskarvärlden i 2003 beskrevs det som ett sätt för DARPA att samla information från varje individs liv – dumpa allt i en databas – för att sedan spinna vidare all information till berättande trådar för att kunna spåra relationer, händelser och erfarenheter rapporterade tidskriften Wired.
Oblygt talade Pentagon om LifeLog-projektet som ett experiment för att bygga en allomfattande über-diary. Alltså en slags motsvarighet till dagens Facebook.
Mycket tyder på att det är den mytomspunne visselblåsaren Edward Snowden som släppt nyheten som kopplar ihop Pentagons skrotade projekt och Facebook med varandra. Detta skall han ha gjort sent på onsdag kväll på det amerikanska chattforumet 8chan. Nästan som på en beställning.
För fem år sedan – år 2013 – fick Edward Snowden hjältestatus efter det att amerikanaren hade läckt tusentals topphemliga dokument från National Security Agency, NSA, till den brittiska tidningen The Guardian. NSA-läckan avslöjar elektronisk massövervakning av det amerikanska folket. Edward Snowden flydde först till Hongkong. Därifrån vidare till Moskva där han blev strandsatt när hans pass blev indraget. I hans ägo tros uppemot 1,5 miljoner topphemliga NSA-dokument finnas, varav några beskriver algoritmernas uppbyggnad på sociala plattformar såsom Facebook och Twitter. Algoritmer som styr händelseflödet som användarna kan se på deras datorskärmar när de loggar in på exempelvis Facebook. Ännu har ingen riktigt lyckats klura ut huruvida Edward Snowden är en så kallad Black Hat eller en White Hat eller rent av en solospelare.
Efter det att de upphaussade utskottsförhören med Mark Zuckerberg avslutades på onsdagen började sociala medier såsom 8chan, Twitter och YouTube surra av rykten om Pentagons LifeLog-projekt. Ingen vet med säkerhet vem visselblåsaren på 8chan kan vara. Men de flesta pekar ut Edward Snowden.
Kanske att LifeLog-droppen kom från Snowden? Helt fantastiskt! Jag antar att det inte kommer som någon nyhet för dem som finns på forumet. Jag misstänker att underrättelsefolk följer det. Jag är säker på att några av dem har kontakt med varandra, säger Dustin Nemos, som har en YouTube-kanal med tusentals följare.
I den senaste poddsändningen går han genom sitt eget Twitterflöde och pekar ut en tweet som han tycker är särskilt intressant.
Jamen, det verkar som att hon tycker att det inlägget bekräftar att Snowden publicerade inlägget på 8chan. Det här kommer verkligen göra Mark Zuckerberg skraj. Ni vet allt han har sagt om företaget och att allt började i hans studentrum på universitet. Det är BS, säger Dustin Nemos.
För samma dag som Pentagon skrotade LifeLog-projektet i början av 2004 grundade alltså Mark Zuckerberg den sociala medieplattformen Facebook för att knyta samman folk över hela världen. Ingen vet riktigt varför LifeLog-projektet lades ner. Allting tystades ner.
Förändrade prioriteringar, sa Jan Walker, talesperson vid Defence Advanced Research Projects Agency – DARPA, till Wired News.
DARPA är det amerikanska försvarsdepartementets forskningsgren. Pentagons LifeLog-projekt var ett ambitiöst försök till att kartlägga en persons hela existens. Allt skulle samlas ihop på en digital plattform – LifeLog – där allt en person säger, tittar på eller gör: ringda telefonsamtal, vilka tv-program man tittat på, lästa tidskrifter, köpta flygbiljetter, hälsostatus, skickade och mottagna mejls. Allt på LifeLog var tänkt att sparas.
Likheterna mellan LifeLog och Facebook är förvirrande stora. Facebook kan liknas vid ett dataprogram som mappar allting i en individs liv genom bilder, sökningar, videos, musik, chattande, kontakter och relationer. Inte ens personer som självmant avstår från att registrera konton på Facebook slipper undan den digitala övervakningen. För sannolikt känner alla som inte finns på Facebook någon som har registrerat ett Facebook-konto. Det innebär att Facebook också har koll på personer utanför plattformen.
Jag, tror inte på tillfälligheter. Jag tror att Facebook är front för Deep State. Självklart kunde LifeLog-projektet bara genomföras genom en icke-statlig myndighet som inte är föremål för övervakning eller juridiska restriktioner, säger vloggaren Dustin Nemos.
Han fortsätter.
Ordna nu så min tweet får spridning! Låt folk veta allt om sociala medier, hightechjättar och CIA och Deep State. Folk fattar att Facebook är Deep State nu.
Utifall Pentagons LifeLog-projekt hade blivit till verklighet hade den digitala plattformen kunnat spela en viktig roll för att utveckla det som kallas för artificiell intelligens, AI. Alltså hur en dator – likt en människa – strukturerar en stor mängd information för att ur kaos skapa ett logiskt sammanhang. Forskarvärlden togs på sängen när Pentagon skrotade LifeLog-projektet från en dag till en annan.
Vi är förstås besvikna. Vi var väldigt intresserade i målet för forskningen, att kunna finna ut hur vi hjälper en person att greppa och organisera hans eller hennes erfarenheter. Ett område som har stor betydelse för både AI och kognitiv vetenskap, sa Howard Schrobe till Wired.
Han arbetade i ett team vid MIT Artificial Intelligence Laboratory, när det blev känt att LifeLog-projektet skrotats. Vid den här tidpunkten – år 2004 – fanns det liknande AI-projekt på många andra håll inom hightechindustrin. Medan Pentagon dumpade LifeLog-projektet fortsatte Microsoft på sitt håll för att finna sätt att sortera och lagra stora mängder data genom Microsofts egna MyLifeBits-projekt.
Av det som har framkommit av nyhetsrapporteringen från veckans utskottsförhör på Capitol Hill har inga politiker undersökt sambanden mellan DARPA, LifeLog och Facebook. Trots att det är känt att Mark Zuckerberg har rekryterat nyckelpersoner från det nedlagda LifeLog-projektet.
Any concerns about Regina Dugan, former head of DARPA (LifeLog), being hired by Zuck to lead FB's "Building 8" team for R&D on new hardware, VR, AI, etc?
Research for yourselves and decide.
(Article from 2016)https://t.co/MkZJBnpJqj— Ida Kettner (@Idakettner) 12 april 2018
I stället fick Mark Zuckerberg gott om utrymme för att beskriva Facebook som en social plattform som handlar om att knyta samman människor och idéer. Under tisdagens utskottsförhör i senaten fick Mark Zuckerberg tuffa frågor från republikanen Ted Cruz.
Herr Zuckerberg, betraktar Facebook sig själva som en neutral offentlig plats, undrade Ted Cruz.
Senator, vi betraktar oss själva som en plattform för alla slags idéer, svarade Mark Zuckerberg.
För ett år sedan på F8-kongressen avslöjade Facebook Inc att man har ett team bestående av 60 ingenjörer. De arbetar på att bygga ett så kallat brain-computer interface – hjärndator gränssnitt. Någonting som kommer göra det möjligt för en person att skriva texter med sinnet utan främmande implantat inopererade i kroppen rapporterar den amerikanska tidskriften TechCrunch.
Facebook-teamet planerar att använda optisk bildbehandling för att scanna av hjärnan hundra gånger per sekund för att kunna läsa tankarna inne i huvudet. För att därefter överföra tankarna till textmassa på datorn. På förra årets F8-konferens skojade Mark Zuckerberg och företagets Chief Technology Officer med utvalda smakprover från det som Facebook själva kallar för ”direct brain interface”-teknologi. Så här lät det då.
Tänk om du kan skriva direkt från din hjärna, sa Regina Dugan, Head of R&D Division Building 8 på Facebook Inc, till konferensdeltagarna.
Av Carl Gram
Förtydligande 17/10-20: Det finns ingen QANON. Däremot finns det Q vs ANON som är skilda ifrån varandra. I korthet publicerar användaren Q inlägg på nätet och därefter pågår crowdsourcing där Anon’s tolkar inläggen. Artikeln har uppdaterats genom att QANON ändrats till Q som är den korrekta termen i detta fall.