Svenska FN-delegationen: Dags att ta reda på ”vilka” som har kemiska vapen i Syrien

Av | 15 april, 2018

Tidigare i veckan presenterade den svenska FN-delegation i New York ett utkast till en banbrytande FN-resolution som skulle göra det möjligt att gå in i Syrien och undersöka ”vilka” som har kemiska vapen. Ett förslag som förkastades av USA, Frankrike och Storbritannien i FNs säkerhetsråd. 

[newsgramNynäshamn 15 april 2018]

Natten mot lördag – svensk tid – attackerade USA tillsammans med Frankrike och Storbritannien på förhand tre utvalda mål i huvudstaden Damaskus och staden Homs i västra Syrien. Detta som en vedergällningsaktion för en påstådd kemisk attack i den syriska staden Douma förra helgen. Länderna bakom missilattacken avfyrade 103 missiler varav syrisk militär lyckades skjuta ner 71 missiler på väg mot Syrien. När allt var klart kvittrade president Donald Trump att uppdraget var slutfört.

Under helgen har etablerad media hängivit sig åt det dem är allra bäst på. Nämligen att fylla nyhetsrapporteringen med typiska krigsreportage som är billiga att producera och som genererar många läsare. Helgens reportage från Syrien har varit fyllda med artiklar som visar förödelsen på de tre platser som var måltavlor för missilattacken. Egentligen går det inte att dra några slutsatser om vad som har hänt. Åtminstone inte än.

Emellertid är det känt att Sverige i fredagens extrainsatta möte i FNs säkerhetsråd slog in på en linje som i det långa loppet kan visa sig vara ytterst framgångsrik. Nämligen att utröna frågan om ”vilka” som har kemiska vapen i Syrien. För det kan vara den syriska regimen – men det kan lika gärna vara stridande rebellgrupper i landet. Missilattacken ägde rum endast några timmar innan en delegation från Organisationen för förbud mot kemiska vapen – OPCW – skulle ankomma till huvudstaden Damaskus i Syrien. För på lördagen skulle den 4-man stora OPCW-delegationen undersöka på plats i staden Douma vad som hände förra helgen.

Medlemmarna i FNs säkerhetsråd i New York. Foto: AFP

Inför OPCW-delegationens ankomst till Syrien rådde på fredagseftermiddagen febril aktivitet i FNs säkerhetsråd som höll ett extrainsatt möte för att finna en fredlig lösning i Syrienfrågan. Det var under detta möte som den svenska FN-delegationen i New York presenterade ett förslag som på sikt kan bidra till att dels identifiera ”vilka” som har kemiska vapen i Syrien. Någonting som gör det möjligt att i ett senare skede kunna ställa ansvariga krigsförbrytare till svars för inblandning i proxykriget i Syrien.

Som alla andra, fick vi höra om dessa väldigt allvarliga anklagelser och vi begär en omedelbar, opartisk och grundlig undersökning för att fastställa fakta om påstådd användning av kemiska vapen i Douma, sa Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör i New York inför representanter från andra länder i FNs säkerhetsråd.

Från svensk sida krävde man att FNs generalsekreterare Antonio Guterres omedelbart skulle skicka en avväpningsinsats till Syrien för att få bort alla tänkbara kemiska vapen en gång för alla, eftersom det är ett brott mot internationell rätt. Oron var stor för militärt ingripande i Syrien.

Jag ser inte att ett folkrättsbrott ska lösas med att man begår ännu ett folkrättsbrott, sa utrikesminister Margot Wallström, S, innan mötet ägde rum i fredags.

Under det extrainsatta mötet i FNs säkerhetsråd kom den svenska linjen i Syrienfrågan att förtydligas.

För att säkerhetsrådet ska kunna visa prov på beslutsamhet behöver man inrätta en ny opartisk, objektiv och oberoende tilläggsmekanism som baseras på ett förslag från generalsekreteraren, eftersom de som begår kemiska vapenattacker måste identifieras och hållas ansvariga. För att göra detta behöver vi en ny mekanism på plats, sa Olof Skoog.

I USA har den svenska FN-delegationens ståndpunkt i Syrienfrågan fått positiv uppmärksamhet. X22 är ett dagligt program på YouTube som behandlar geopolitik och ekonomi – alltid utifrån spännande dagsaktuella händelser.

Sverige förbereder just nu ett nytt utkast till en FN-resolution om Syrien. De vill införa en ny mekanism som kan göra det möjligt att undersöka ”vilka” som faktiskt har kemiska lager i Syrien, säger vloggaren Dave på amerikanska YouTube-kanelen X22 Report.

I nuläget går det inte att säga om det verkligen har ägt rum en kemisk attack i staden Douma. Än mindre vilka som ligger bakom en eventuell kemisk attack mot civila.

Vi har berättat tidigare om att de flesta bevis kommer från sociala medier. säger vloggaren Dave.

Enligt diplomatiska källor till den kurdiska nyhetssajten Rudaw blockerade USA, Frankrike och Storbritannien den svenska FN-delegationens utkast till FN-resolution med hänvisning till att ”det inte var tillräckligt”. De tre länderna är permanenta medlemmar i FNs säkerhetsråd.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar