Peter Sutherland – en av ”globalismens högsta präster” har avlidit

Av | 9 januari, 2018

Irländaren Peter Sutherland tillhörde en av världens allra mäktigaste män – i söndags gick han bort efter en längre tids sjukdom endast 71 år gammal. I Bilderbergkretsar omnämndes Peter Sutherland som en av ”globalismens högsta präster”.

[NewsGram – Nynäshamn 9 januari 2018]

Globalisten Peter Sutherland avled i söndags morse på St James Sjukhus i Dublin – irländaren efterlämnade hans fru Maruja och hans barn Shane, Natalia och Ian. Enligt ett officiellt meddelande från familjen så led Peter Sutherland av sviterna från ett plötsligt hjärtstopp som han fick i september år 2016 – som i sin tur ledde till en allvarlig infektion.

Peter Sutherlands karriär tog fart när han som 35-åring utsågs till den yngste justitieministern någonsin på Irland år 1981 – senare innehade han poster såsom EU-kommissionär, FNs särskilda sändebud för migration och utvecklingsfrågor och styrelseordförande för Goldman Sachs International.

Globalisten ville utplåna de europeiska nationalstaterna

I globalistkritiska kretsar har Peter Sutherland fått utstå skarp kritik efter det att han i egenskap av FNs särskilda sändebud för migration och utvecklingsfrågor år 2012 proklamerade att EU måste göra allt för att ”undergräva” EUs medlemsstaters etniska homogenitet.

(Vi) känner fortfarande gemenskap, och att vi skiljer oss från andra. Och det är precis det som den Europeiska Unionen, i mitt tycke, ska göra allt för att undergräva, sade han i en utfrågning i det brittiska överhuset.

Under alla år i storpolitikens centrum hade Peter Sutherland goda relationer med den svenska industrialistfamiljen Wallenberg och svenska politiker. Till exempel satt irländaren i styrelsen för Wallenberg-ägda Investor ABs i många år.  Senare utsåg FNs dåvarande generalsekreterare Kofi Annan – gift med svenska Nane Maria Lagergren –  Peter Sutherland till särskilda ombud för internationella migrationsfrågor – och för några år sedan efterträddes Peter Sutherland som oljebolaget BPs styrelseordförande av Carl-Henric Svanberg, den svenska telekomjätten Ericssons tidigare VD.

I Sverige belönades Peter Sutherland med kommendörstecknet av Kungl. Nordstjärneorden av Kung Carl XVI Gustaf i maj 2014 – alltså under moderaten Fredrik Reinfeldts sista år som statsminister. Irländaren har onekligen rört sig i världens mäktigaste kretsar under större delen av hans yrkesverksamma liv – och haft dokumenterade starka band till Sverige.

”Sutherland is one of the “high priests of globalisation” to quote former Observer editor and one-time conference attendee, Will Hutton, skriver Bilderbergruppen om den bortgångne deltagaren Peter Sutherland.

Tillsammans med den svenska liberalen och EU-kommissionären Cecilia Malmström författade Peter Sutherland en OpEd-artikel som publicerades av Project Syndicate år 2012, En tankesmedja som kontrolleras av den ungerskfödde valutahandlaren George Soros. Peter Sutherland och Cecilia Malmström skrev att:

”Europa står inför invandringsrelaterade problem. Traditionella politiker hålls som gisslan av främlingsfientliga partier som antar invandringskritisk retorik för att vinna stöd hos invandringsskeptiska väljare, medan utlandsfödda blir alltmer marginaliserade i skolor, städer och på arbetsplatserna. Trots hög arbetslöshet över hela kontinenten saknar många arbetsgivare den arbetskraft som de efterfrågar. Tillgången på ingenjörer, läkare och sjuksköterskor är bristfällig: likaså apotekare och sjukvårdsbiträden. Och Europa kan aldrig ha för många entreprenörer, vars idéer driver ekonomier och skapar jobb.”

I de migrationsströmmar som drabbade den europeiska kontinenten – och i synnerhet Sverige och Tyskland hösten 2015 – fick allmänheten inledningsvis bilden genom etablerad massmedia att merparten invandrare från Mellanöstern bestod av just läkare, ingenjörer och sjuksköterskor. Senare har det visat sig att de flesta nyanlända saknar adekvat utbildning för att vara attraktiva på den svenska arbetsmarknaden – ett stort antal nyanlända har obefintlig eller endast kort utbildning med sig i bagaget hit uppgav Arbetsförmedlingen förra våren. Någonting som står i stark kontrast till den bild som Peter Sutherland och Cecilia Malmström använt några år tidigare för att skönmåla folkvandringens karaktär från Nordafrika och Mellanöstern till Europa.

Trots den betydelse som Peter Sutherland har haft i världspolitiken sedan 1980-talet – och hans nära band med svenska industrialister och politiker – så har irländarens bortgång i söndags mötts av en märklig tystnad i svensk media. Endast svensk alternativ media har uppmärksammat att Peter Sutherlands avlidit i sviterna av långvarig sjukdom.

Av Carl Gram

Lämna ett svar