Pilotprojekt för 5G stoppas i Bryssel – oro för Brysselbornas hälsa

Av | 4 april, 2019

Planerna på ett pilotprojekt för 5G skrinläggs i Bryssel. Enligt den federala regionen Bryssel går det inte att säkerställa att strålning från 5G-antennerna håller sig inom de strålstandarder som gäller i Bryssel.

newsgram | Nynäshamn 4 april 2019

Allt fler får upp ögonen för att 5G – femte generationen trådlös teknik – kan försämra miljön och hälsotillståndet i världen. Forskare pekar på att 5Gs intensiva snabba pulserande strålning och höga frekvenser kan ge upphov till ”permanenta vävnadsskador” i främst yttre organ som huden. Vetenskapliga studier visar på bland annat ökad cancerrisk, genetiska skador, nedsatt fertilitet hos män och neurologiska sjukdomar. Istället för att invänta forskningsresultat som visar att 5G är ofarligt för människa och natur rullar man ut den nya trådlösa teknologin i allt fler länder.

I många länder har man redan börjat bygga infrastruktur för 5G – bilden visar en mast utrustad med 5G-teknologi i Aldenhoven, Tyskland, i november 2018. Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters

 

Nu stoppas planerna på ett pilotprojekt för 5G i Bryssel på grund av rädsla för medborgarnas hälsa, rapporterar den engelskspråkiga tidningen the Brussels Times. Den belgiska regeringen ingick en överenskommelse med tre telekomoperatörer i juli förra året om att lätta upp de stränga strålningsstandarderna i Bryssel. Men enligt den federala regionen Bryssel är det fortfarande omöjligt att uppskatta strålningen från de antenner som behövs för 5G-tjänsten.

Jag kan inte välkomna sådan teknologi om strålstandarderna, som behövs för att skydda medborgarna, inte respekteras, 5G eller inte, sa Céline Fremault, miljöminister i den federala regionen Bryssel, till Bruzz.

Hon tillägger.

Brysselborna är inte försöksdjur vars hälsa jag kan sälja för att göra vinst. Vi får inte tvivla om någonting.

Fremault tillhör Demokratiskt-humanistiskt centrum, cdH, vars ideologi har sina rötter i den kristna humanismen. Brysselregionen har särskilt stränga strålstandarder för telekomapplikationer – standarden på 6 volt per meter har redan lett till problem med att införa 4G i Bryssel.

 

Förra veckan misslyckades de tre federala regeringarna i Belgien att nå en överenskommelse för att auktionera ut 5G-licenserna. Enligt Philippe Da Backer – ansvarig minister för telekomfrågor i den belgiska regeringen, är det upp till nästa regering att hantera förslaget. Belgien går till val den 26 maj för att välja ett nytt parlament och en ny regering.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar