SPLC kan tvingas betala skatt – över 100 miljoner dollar undanstoppade i offshorefonder

Av | 4 april, 2019

Arkansas-senatorn Tom Cotton kräver nu att IRS undersöker om SPLC kan behålla sin status som en skattebefriad ideell organisation. Uppgifter har framkommit som avslöjar att man har placerat över hundra miljoner dollar i offshorefonder.

newsgram | Nynäshamn 4 april 2019

Arkansas-senatorn och republikanen Tom Cotton kräver att IRS granskar Southern Poverty Law Centers (SPLC) status som ideell organisation, rapporterar Big League Politics. Han menar att SPLC är en politisk hatgrupp maskerad som en non-profit organisation.

Den icke vinstdrivande organisationen SPLC har över en miljard kronor undanstoppade i offshorefonder. Foto: Chris Clor/Getty Images

 

I tisdags skickade Cotton ett brev till högste chefen Charles Rettig på Internal Revenue Service (IRS). Det är den federala myndigheten i USA vars uppgift är att fastställa och samla in skatt. Han ber IRS undersöka SPLCs korrupta metoder vilka inkluderar smutskastning av politiska motståndare och över hundra miljoner dollar undanstoppade i offshorefonder för att undvika insyn. I brevet skriver Tom Cotton till Charles Rettig, IRS, att:

Recent news reports have confirmed the long-established fact that the SPLC regularly engages in defamation of its political opponents. In fact, the SPLC’s defining characteristic is to fundraise off of defamation.

This business model has paid well. The SPLC has accrued more than $500 million in assets. According to the group’s most recent financial statement, it holds $121 million offshore in non-U.S. equity funds. The SPLC uses these assets to pay its executives lavish salaries far higher than the comparable household average.

Further, CNN reported that the organization ‘suffers from a pervasive racist culture,’ and the SPLC’s leader has ‘been disciplined after a prior investigation into inappropriate conduct.’ The New York Times has charitably described the organization as ‘in turmoil’ and cited employees’ claims that SPLC leadership is ‘complicit in decades of racial discrimination, gender discrimination, and sexual harassment and/or assault.

Tom Cotton – republikansk senator från Arkansas – Washington 2 april 2019

 

Cotton intervjuades av Fox News-journalisten Tucker Carlson i tv-showen ”Tucker Carlson tonight” i tisdags.

Tucker Carlson: Det här är en organisation, en liten organisation, som har en halv miljard dollar i donationer. Hur kan de vara skattebefriade?

Southern Poverty Law Center har över en halv miljard dollar. En fjärdedel av det, Tucker, har placerats i utländska konton så vitt vi kan se. Jag känner inte till så många välgörenhetsrådgivare som tycker det är god praxis att skicka ditt bidrag till utländska konton i Karibien, säger Tom Cotton.

Han fortsätter.

Det är en anledning till att Charity Watch ger dem en F-gradering. En mycket, mycket välförtjänt F-gradering eftersom du sa det själv Tucker, de har verkligen blivit en slags hatgrupp själva. De har den så kallade ”hatkartan” och använder den för att stigmatisera sina politiska motståndare. Du vet respektabla center-högerorganisationer som Family Research Council och Alliance Defending Freedom, säger Tom Cotton.

Han konstaterar.

Det är helt okey om du inte håller med dessa organisationer. Det finns många grupper på vänstersidan som jag inte håller med. Men jag försöker inte stigmatisera dem som en hatgrupp och springer inte omkring och berättar om det för CNN, New York Times eller deras givare, säger Tom Cotton.

Tucker Carlson: Självklart handlar det inte om att vara oense. Det är ju inte på det viset att du går ut och kräver att många liberala organisationer ska förlora deras skattebefrielse. Men om du är en helt klart bedräglig organisation som missköter din ekonomi och du i princip driver en vinstdrivande organisation. Hur behåller du din skattebefrielse?

Det är det som jag har bett IRS att undersöka. Jag menar att finansiera juridiska processer – vilka också inkluderar vänsterns stämningar – och det som du tycker är allmänhetens intresse utgör ett skattebefriat ändamål. Allvarliga återkommande förtal av dina politiska motståndare är inte ett skattebefriat ändamål, säger Tom Cotton.

Han är den förste på hög nivå i USA som öppet kallar SPLC för en politisk hatorganisation. Det är en etikett som hatgruppen använder själva för att misskreditera personer och organisationer som är motståndare till liberalism och Demokraterna, DNC. Tidigare i veckan berättade Tom Cotton på Twitter att han nu skickat ett brev till IRS om SPLC. Han skriver att ”i dag har jag bett IRS undersöka Southern Poverty Law Centers skattebefriade status, en politisk hatgrupp maskerad som ”non-profit.”

 

Hans utspel väcker stort rabalder på sociala medier – den vänsterextrema lobbyorganisationen SPLCs hatsvans hoppade på honom med personangrepp på Twitter. I skrivande stund har över 2 000 personer re-tweetat inlägget som har över 5 000 gillningar. Twittertråden har uppemot 1 300 kommentarer från anhängare och motståndare. Mestadels negativa kommentarer.

You are such a sniveling little freak show

Evan Hurst @EvanHurst – Twitter 2 april 2019

 

Thank you Senator Cotton. They have tried to destroy honest people based upon their political and religious beliefs.

Sen. Jason Rapert @jasonrapert – Twitter 2 april 2019

 

I’d call you a “Whore”, but whores are rarely sanctimonious.

Soren McCarthy @SorenMcCarthy – Twitter 2 april 2019

 

Senatorns krav på att IRS gör en skattegranskning av SPLC är det allra senaste bakslaget för den skamfilade organisationen i Alabama. På sistone har Southern Poverty Law Center fått kritik för korrumperade pengainsamlingsmetoder och arbetsplatsrelaterade problem såsom rasism och sexuella trakasserier. Big League Politics har avslöjat att organisationens grundare, Morris Dees, fick sparken på grund av sexuella trakasserier mot unga kvinnor.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar