Efter en omröstning i det ungerska parlamentet tidigare i veckan blockerar Ungern ett beslut som skulle kunna ha fråntagit Polen rösträtt i flera viktiga EU-instanser. Frågan om aktivering av artikel sju mot Polen har också behandlats av EU-parlamentet.
– ”Vi röstade nej till förslaget”, säger sverigedemokraten Peter Lundgren.
[newsgram – Nynäshamn 22 februari 2018]
I december fattade EU-kommissionen ett historiskt beslut när man aktiverade artikel sju för första gången sedan Lissabonfördraget trädde i kraft 2007. Det var ett första steg i processen för att i ett senare skede kunna utdela riktade sanktioner mot Polen. Landet hotades länge av risken att bland annat fråntas rösträtten i flera viktiga EU-instanser. Nu står det klart att Ungern blockerar ett beslut som aktiverar ”atombomben” mot Polen – detta efter att parlamentet i Budapest i tisdags röstade för att den ungerska regeringen ska ställa sig bakom Polen.
#Hungarian #Parliament Expresses “#Solidarity” with #Poland Over #Article7 Procedure https://t.co/M54ro2Wcu6
— Hungary Today (@HungaryToday) 21 februari 2018
När frågan var uppe för votering i EU-parlamentet valde Sverigedemokraterna sida i konflikten mellan EU-kommissionen och Polen.
Vi röstade nej och förslaget kommer inte heller att gå igenom då det kräver stöd av alla medlemsländer. Ungern röstade i parlamentet i förrgår om att inte stödja förslaget och därmed har hela förslaget också fallit, säger Peter Lundgren, SD-ledamot i EU-parlamentet, till newsgram.
Sverigedemokraternas ställningstagande i omröstningen om artikel sju mot Polen kan tolkas som att SD ställer sig bakom den pro-nationalistiska linje som bland andra Polen och Ungern driver mot globalisterna i Europa. Orsaken till konflikten mellan EU-kommissionen i Bryssel och Polen beror på att den polska regeringen har drivit igenom lagar som påverkar media och rättsväsende.
Någonting som EU-kommissionen menar kan anses inskränka på flera av EUs grundprinciper. Enligt den polska regeringen är reformprogrammet dock nödvändigt för att komma åt korruption och sopa bort de sista resterna av kommunismens inflytande. När EU-kommissionen aktiverade artikel sju i december presenterade kommissionen samtidigt en lista på åtgärder – genom beslutet att aktivera artikel sju ville EU-kommissionen sätta press på Polen.
Vi är fortsatt öppna för en dialog, sa Frans Timmermans rapporterade Sveriges Radio i december.
Nu reser EU- och handelsminister Ann Linde, S, till Bryssel 20-23 mars för att delta på ett ministermöte. En av de frågor som kommer att behandlas på toppmötet är rättsstatens ställning i Polen. Ansvarig kommissionär Frans Timmerman kommer att informera om läget. Hur det har gått sedan sist med dialogen med Polen.
Eftersom Ungern blockerar ett beslut som aktiverar artikel sju och sanktioner mot Polen kan EU-ledarna inte längre aktivera det så kallade ”nukleära alternativet” i enlighet med Lissabonfördraget. Då artikel sju ses som en drastisk åtgärd har den aldrig tagits i bruk. Den som heter artikel sju i EUs fördrag är den så kallade ”atombomben”. Den är uppdelad i två olika delar. Den första är en mekanism för att konstatera om rättsstatsprincipen eller EUs grundläggande värden hotas i något land. Den andra gör det möjligt för EU-kommissionen att rikta sanktioner mot en medlemsstat till exempel frånta landet rösträtten.
För att utlösa artikel sju krävs det att 22 av 28 EU-länder röstar för förslaget – för att sedan gå vidare till artikel 7.2 med specifika sanktioner såsom att rösträtten fråntas krävs det att samtliga medlemsländer röstar för. Ett beslut som Ungern alltså blockerar genom omröstningen i det ungerska parlamentet tidigare i veckan. I resolutionen står det.
Vi uppmanar den ungerska regeringen att stödja Polen för att se till att Polen inte riskerar fråntas de rättigheter som garanteras genom EU-fördraget, att stå upp emot alla slags åsikter som begränsar EUs medlemsstaters rättigheter.
De senaste åren har den konservativa regeringen genomdrivit ett antal reformer som berör domstolsväsendet i landet. Resultatet har blivit att ungefär 40 procent av de nuvarande domarna i domstolen kommer att pensioneras. Den polska regeringen vill också ge ett starkare mandat från det polska justitiedepartementet.
EU-parlamentet har givit sitt godkännande till aktivering av artikel 7 med rösterna 438 för och 152 emot. Här är röstresultaten för Europaparlamentets resolution om situationen i fråga om rättsstatlighet och demokrati i Polen – Kristina Winberg, SD, och Peter Lundgren, SD, röstade emot resolutionen.
Tidigare har Frankrike och Tyskland meddelat att de stöder en aktivering – medan Ungern blockerar ett sådant beslut.
Av Carl Gram