Löneförhandlingarna mellan Polismyndigheten och Polisförbundet har strandat. Trots den allvarliga situation som asylkaoset utgör för landets inre säkerhet vill myndigheten inte uttala sig om vad som kan hända om massavhopp från polisyrket blir verklighet. ”Det pågår för närvarande en lönerevision där parterna förhandlar, och vi vet ännu inte vad den landar i”, säger Max Lutteman, chef för HR/Kompetens på Polismyndigheten till Dispatch International.
Efter Dispatch Internationals avslöjande om att massavhopp hotar den svenska poliskåren har tonläget mellan Polisförbundet och arbetsgivaren, Polismyndigheten, höjts rejält. Fredagen 23 oktober bröt löneförhandlingarna samman mellan parterna om nya polislöner. Nu hotas Sverige av en landsomfattande polisstrejk om knappt ett år. I lönerörelsen har Polisförbundet krävt:
Arbetsgivaren säger nej till allt detta. Nu föreligger en risk att poliskåren drabbas av uppsägningar bland erfarna poliser. Trots de låga polislönerna är polis ett högstatusyrke. Den bilden bekräftas av söktrycket till landets polisutbildningar. Antalet nyexaminerade polisassistenter kompenserar knappt det årliga bortfallet av poliser som söker sig vidare till andra jobb.
Poliser är utbildade för polisyrket och de kan verka inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. Vi vet att den kompetens och de erfarenheter poliser har är attraktiva även inom vissa andra områden på arbetsmarknaden. Det pågår för närvarande en lönerevision där parterna förhandlar och vi vet ännu inte vad den landar i, säger Max Lutteman, chef för HR/Kompetens på Polismyndigheten till Dispatch International.
I augusti förra året var parterna överens om en låglönesatsning för poliser där de lägsta lönerna låg på 24 500 kronor. En inkomst som inte räcker speciellt långt i landets storstadsregioner.
I stället för trygga och erfarna poliser har vi poliser som oroar sig för om de kan få banklån till en bostad, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet i ett pressmeddelande.
Efter sammanbrott i löneförhandlingarna förbereder Polisförbundet sin organisation på en landsomfattande polisstrejk när de centrala avtalen löper ut i oktober nästa år.
2016 blir ett år då Polisförbundet kommer behöva slåss för våra medlemmars rätt till inflytande och rimliga arbetsvillkor. Därför laddar vi nu för konflikt, förklarar Lena Nitz.
Berättelserna från fackets medlemmar handlar om missnöje över dålig löneutveckling och bristande arbetsmiljö. I ett brev till Polisförbundet förklarar två Botkyrkapoliser sin hållning till löneutvecklingen inom polisyrket: Vi har inte råd att vara poliser längre.
Nyutbildade polisassistenter går in på en högre ingångslön än vad vi har som arbetatr sex-sju år. Vi skulle ha legat på 28 000 i månaden, men jag ligger kvar på 24 500 kronor, säger en av Botkyrkapoliserna till SVT Nyheter Stockholm.
Förutom den pågående omorganisationen för att bilda en ny rikstäckande Polismyndighet, så har asylkaoset i Sverige påverkat polisens förmåga att preventivt arbeta mot brottslighet. I stället för att stävja det vanliga buset, kommenderas poliser ut för att räkna huvuden bland migranterna som kommer hit. Detta för att kunna hålla koll på antalet som registrerar sig hos Migrationsverket eller försvinner spårlöst.
På ett dussin huvuden som registrerar sig hos Migrationsverket så väljer 500 att försvinna spårlöst. Där upphör också polisens inre utlänningskontroll. I det nya Sverige ser vi ett skuggsamhälle växa fram. Detta kommer att prägla polisernas arbetsmiljö.
Vi träffar utsatta människor i olika situationer. Vi drar ett stort lass och ett lägligt exempel är handgranatattacken mot polisbussen i Tumba. Det är bara ett exempel på vad vi ställs inför, säger Botkyrkapoliserna till SVT Nyheter Stockholm.
Trots att Migrationsverket konstaterar att EU har avskaffat sitt yttre gränsskydd så vill inte ledningen för Polismyndigheten införa gränskontroller i Sverige. Någonting som skulle ha kunnat lindra polisernas redan hårt ansträngda arbetssituation.
Vi skulle behöva stå mer enade än någonsin nu. I stället tvingas vi ta strid för våra grundläggande fackliga rättigheter och att den poliskår som nu gör ett fantastiskt jobb under svåra omständigheter ska få en rimlig lön. Det borde mana till eftertanke hos arbetsgivaren, säger Lena Nitz.
Enligt praxis ska utbildningsbeställaren, Polismyndigheten, flagga för ett ökat studentantal till lärosätena senast 12 månader före kursstart. Även om Polismyndigheten trycker på beställarknappen i dag är de 1000 nya poliserna operativa tidigast i mars 2019. De närmaste kullarna av polisstuderande är reserverade för Region Syd medan nyrekrytering till glesbygd, Region Stockholm och Region Väst med Göteborg, kommer att gå på sparlåga.
Trots detta vill rikspolischefen i dagsläget inte uttala sig om ett ökat antal poliser. Dan Eliasson vill hellre tala om de ökande kostnader som uppstår i asylkaosets spår. Ingenting om det skriande behovet av fler poliser.
Det är klart att det stora inflödet av migranter kommer att innebära högre kostnader även för polisen. Hur mycket är för tidigt att säga. Jag avser att senast i januari återkomma till regeringen med relevanta siffror, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande.
På Twitter beskrev rikspolischefen Dan Eliasson i positiva ordalag ett möte i förra veckan med Norrmalmspolisens ledning. Två dagar senare bestämde sig poliserna på Norrmalmspolisen i Stockholm för att gå till attack mot Polismyndighetens allra högsta ledning. I ett brev signerat av 180 poliser på Norrmalmspolisen, riktas skarp kritik mot den uppkomna situationen inom Polismyndigheten. Iuppropet kritiseras låga polislöner och dåliga arbetsförhållanden: Personalen hinner inte äta, hinner ibland inte gå på toaletten.
Poliserna på Sveriges största utryckningsenhet, Norrmalmspolisen, avslutar sitt brev med:
Ni är ytterst ansvariga för oss och vi ber er om en ärlig rannsakning av hur ni behandlar oss vanliga poliser. Det är vi som kommer när man ringer 112. Vilken polis vill ni ha när ni ringer 112?
Fram till på måndag 9 november pågår en omfattande polisprotest runt om i landet. Det handlar om en stark missnöjesyttring från poliskåren riktad mot dåliga polislöner och usel arbetssituation. På allmänna platser kommer polisbilar stå uppställda och poliser svara på allmänhetens frågor kring massprotesten. Detta kommer dock inte påverka uttryckningarna dessa kommer att skötas som vanligt.
Av Carl Gram
Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 5 november, 2015.