Efter det brittiska folkets beslut sommaren 2016 att Storbritannien ska lämna EU, tvingas den brittiska regeringen att skicka kungahusets medlemmar på PR-turné runtom i Europa – nu har turen kommit till William och Kate som befinner sig på tvådagarsbesök i Sverige.
[newsgram – Nynäshamn 31 januari 2018]
Hertigparet av Cambridge, William och Kate, anlände till Stockholm i måndags. De övernattade hos den brittiske ambassadören i Stockholm – då Stockholms slott renoveras för tillfället. Under två dagar befinner sig William och Kate i Sverige på uppdrag av den brittiska regeringen.
Syftet med hertigparets Sverigebesök handlar om att hålla liv i Storbritanniens relationer med EUs övriga medlemsstater, nu när landet ska gå ut ur EU efter folkomröstningen om medlemskapet sommaren 2016. I brittisk press kallas hertigparets resa för brexit-turnén. Williams och Kates PR-turné har tidigare gått till Frankrike, Polen och Tyskland – medan prins Harry har besökt Danmark.
I Sverige har William och Kate ett fullspäckat program. Högst upp på hertigparets önskelista för Stockholmsbesöket stod: Att få träffa det svenska folket!
Utifrån detta önskemål har aktiviteterna planerats. Tisdagen inleddes med ett besök i Vasaparken för att spela bandymatch – där spelare från Hammarby Bandy visade upp sporten för William och Kate. För att hålla sig varm i vinterkylan i Stockholm var hertiginnan Kate klädd i en vacker stickad mössa med en pälsboll. Efteråt fick hon utstå hård kritik i sociala medier, då några trodde att det var riktig päls hon bar på. Någonting som det brittiska hovet genast dementerade och berättade att det var fuskpäls.
Sedan blev det lunch med den svenska kungafamiljen på Stockholms slott och ett besök på Nobelmuséet. På Stortorget i Gamla stan, utanför muséumet, träffade det brittiska hertigparet den svenska allmänheten.
Middag med celebriteter
Kvällen avrundades med en middag hemma hos Storbritanniens ambassadör i Stockholm. En exklusiv bjudning i det privata med dryga 30-talet gäster såsom Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel och statsminister Stefan Löfvén med makan Ulla samt de världsberömda Hollywood-skådespelarna Stellan Skarsgård och Alicia Vikander.
Under många år har det varit frostiga relationer mellan det brittiska och det svenska kungahuset. På slutet av 1800-talet tyckte drottning Victoria av Storbritannien om att använda soft power för att stärka det brittiska imperiets förbindelser i Europa. Hon gifte bort sina barn till europeiska kungligheter. Kung Harold av Norge, 80 år, är den nuvarande brittiska drottningens kusin medan Kung Carl XVI Gustaf av Sverige, 71 år, är pyssling till drottning Elizabeth II av England, snart 92 år.
1900-talets världspolitiska händelser – grogrund till frostiga släktrelationer
Men det finns andra släktförbindelser som knyter samman det brittiska och det svenska kungahuset. Drottning Louise av Sverige (regeringstid 1950-1965) var barnbarnsbarn till drottning Victoria av Storbritannien – men hon var också moster till prins Philip, hertigen av Edinburgh, som är gift med drottning Elizabeth II av England. Kungens mor, prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha föddes 1908 i Tyskland. Prinsessan Sibyllas fader Karl Edvard var barnbarn till drottning Victoria – och därmed syssling till nuvarande drottningen i England.
Efter Hitlers maktövertagande 1933 i Tyskland blev Karl Edvard medlem i NSDAP. Efter andra världskriget ställdes Karl Edvard inför rätta, misstänkt för brott mot mänskligheten. När det uppdagades att drottning Silvias far, Walter Sommerlath, också hade ett förflutet som partimedlem i NSDAP, lättades inte stämningen upp mellan den brittiska kungafamiljen och det svenska kungafamiljen. Istället började ett rykte cirkulera i pressen om att den engelska drottningen föraktfullt brukade kalla den svenska kungafamiljen för nazistfamiljen.
Det är alltså den här frostiga relationen som kronprinsessan Victoria vill tina upp under Williams och Kates besök i Sverige. Sedan har britterna en historik av att vara snobbiga.
Det har länge talats om en viss frostighet mellan det brittiska och det svenska kungahuset. Det är ju så att det brittiska kungahuset kan ofta uppfattas ha en självbild som handlar mycket om att brittiska kungahuset är på något sätt kungahusens kungahus. De är lite finare, de är lite bättre, säger Elias Giertz, hovreporter, på Expressen.
Under onsdagen besöker William och Kate och Victoria och Daniel bland annat Matteusskolan i centrala Stockholm för att höra hur man motverkar psykisk ohälsa bland barn och unga. Senare på dagen tar kronprinsessan och prins Daniel emot William och Kate i deras privata bostad på Haga slott.
Imorgon flyger hertigparet till Oslo för att träffa bland andra det norska kronprinsparet Haakon Magnus och Mette Marit och skådespelarna i tv-serien ”Skam”.
Av Carl Gram