Dan Eliasson sparkas som rikspolischef

Av | 31 januari, 2018

På onsdagsförmiddagen fick Dan Eliasson sparken från jobbet som rikspolischef – ännu har regeringen inte utsett någon efterträdare.  Ända sedan han tillträdde posten som rikspolischef har han varit ifrågasatt – trots detta är reaktionerna blandade på Dan Eliassons plötsliga avgång som rikspolischef.

[newsgramNynäshamn 31 januari 2018]

Under onsdagen beslutade MP/S-regeringen att sparka Dan Eliasson från uppdraget som rikspolischef – istället blir han ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det meddelade polisen i ett pressmeddelande sin webbplats på morgonen. Ett beslut som välkomnades av poliskårens fackförbund.

Det var ett klokt och nödvändigt beslut av regeringen, sa Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, i en skriftlig kommentar.

Dan Eliasson själv beklagar att han fått sparken från jobbet som rikspolischef.

Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, sa han.

Foto: Lars Hedelin

Dan Eliasson tillträdde som rikspolischef 1 januari 2015 – då slogs polisen formellt samman till en nationell polismyndighet. Redan från början ifrågasattes hans kompetens då han lämnat flera havererade myndigheter bakom sig. Tidigare har Dan Eliasson varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan som under hans ledning kom att präglas av allt sämre resultat. Det sista beslut som han tog som generaldirektör för Försäkringskassan var exempelvis att beordra att flera miljoner mejls skulle raderas från myndighetens server – någonting som försämrade tilliten till honom på den nya posten som rikspolischef.

Relativiserade brutalt knivmord på en 22-årig kvinna

Periodvis har det stormat rejält kring Dan Eliasson. Efter det att 22-åriga Alexandra mördats av en asylsökande på sin arbetsplats – ett HBV-boende för ensamkommande minderåriga asylsökande för drygt två år sedan – gick han ut i SVT:s Godmorgon.

”Man blir naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar, naturligtvis den som blir dödad och dennes anhöriga, men också för en enskild ung kille som begår en sådan här förskräcklig händelse, vad har den personen varit med om för någonting, vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauman han bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen, och vi får hjälpa till och försöka lösa det här efter bästa förmåga.”

När domen kom i augusti samma år framkom det att mannen i själva verket är vuxen – inte 15 år som tidigare uppgetts.

Otryggheten ökar i Sverige

En annan skandal som väckte det svenska folkets ilska var när det blev känt efter sexövergreppen på nyårsafton i Köln 2015/2016 att liknande sexuella lekar – taharrush gamea – förekommit på ungdomsfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Dan Eliasson tillsatte en utredning som presenterade resultatet våren 2016 – för att dämpa förekomsten av sexuella övergrepp mot tjejer och kvinnor lanserade polisen kampanjen #tafsainte.

Polisen skulle dela ut armband med budskapet #tafsainte till deltagare på festivaler sommaren 2016 – kampanjen slog slint och har blivit sinnesbild för en räcka memes runt invandrarrelaterad brottslighet.

Poliser som är kända debattörer på Twitter menar att regeringens beslut i slutändan troligen inte kommer göra någon större skillnad.

Polischefen Patrik Engström uttryckte liknande farhågor efter förmiddagens besked att Dan Eliasson fått sparken.

Under Anna Kinberg Batras tid som partiledare för Moderaterna försökte partiet avsätta Dan Eliasson. Moderaterna lyckades dock inte uppbringa något stöd hos de andra riksdagspartierna. Moderatpolitikern Lars Beckman gläds åt dagens regeringsbeslut – men uttrycker farhågor för vad Dan Eliasson kan ställa till med som myndighetschef på annat håll.

I nuläget har regeringen inte utsett en efterträdare till Dan Eliasson. Polisverksamheten kommer att fortsätta bedrivas som planerat och Mats Löfving fortsätter som ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar