Tyska åklagare genomförde en räd mot landets finans- och justitiedepartement på torsdagen efter larm från banker om att misstänkt penningtvätt inte har utretts ordentligt. Åklagarna vill undersöka om myndigheten som ska bekämpa penningtvätt har fått instruktioner från departementshåll att ignorera varningar om suspekta transaktioner till Afrika.
newsgram | Nynäshamn den 10 september 2021
| FINANCIAL CRIME ACROSS BORDERS | Tyska åklagare genomförde på torsdagen en räd mot landets finans- och justitiedepartement – detta inom ramen för en förundersökning av den myndighet som är tänkt att stå i frontlinjen i Tyskland och bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.
Åklagarna har fått larm från banker om att misstänkt penningtvätt inte har utretts ordentligt, skriver Reuters. Enligt en talesperson för åklagarna har man mottagit klagomål om att den så kallade Centralenheten för övervakandet av finansiella transaktioner (FIU – Financial Intelligence Unit, reds. anm) inte har agerat på varningar om misstänkta transaktioner i storleksordningen flera miljoner euros, inklusive till Afrika, mellan 2018 och 2020. Åklagarna vill utreda misstankarna att tjänstemän på FIU blivit tillsagda att strunta i misstänkta pengaflöden.
Dessutom undersöker åklagarna hur det kan komma sig att sedan FIU tog över kontrollen av penningtvätt i 2017 så har antalet rapporter om misstänkt aktivitet minskat drastiskt. När åklagarna granskade FIU närmare uppmärksammade de att det har förekommit omfattande kommunikation mellan myndigheten och de departement som genomsöktes i torsdagens razzia. Åklagarna uppger att FIU har fått tips från banker som var oroliga över att pengar kunde kopplas till smuggling av vapen och droger och finansiering av terrorism. FIU har noterat bankernas larm i en rapport, men har inte skickat den vidare till brottsbekämpande myndigheter, som polis eller åklagare.
Vi vet för närvarande inte varför uppgifterna inte vidarebefordrades – det kan bero på för mycket arbete men det kan också ha någon annan bakgrund, som vi nu försöker ta reda på,sa åklagaren Alexander Retemeyer i en tv-intervju enligt DW.
Såväl FIU som finansinspektionen BaFin har tidigare kritiserats för att göra för litet. Exempelvis skrädde en lagstiftare inte med orden för att BaFin inte upptäckt problem med betaltjänstföretaget Wirecard AG som föll ihop som ett korthus i en härva som uppges vara Tysklands största företagsbedrägeri.
Det här är en säkerhetsrisk för Tyskland. Vi behöver en finanspolis med kriminell expertis. Tyskland är ett paradis för kriminella, sa vänsterpolitikern Fabio De Masi från Die Linke.
Åklagarnas förundersökning kommer samtidigt som Tysklands arbete mot penningtvätt utreds av den mellanstatliga organisationen Groupe d’action financière (GAFI), som inkluderar en grupp av länder från USA till Kina. GAFI grundades i 1989 på initiativ av G7 för att utveckla ramverk för länder att bekämpa penningtvätt, och i 2001 utökades organisationens mandat till att också omfatta finansiering av terrorism.
FIU sorterar under finansdepartementet som leds av socialdemokraternas förbundskanslerkandidat Olaf Scholz. Han ligger bra till i opinionsmätningarna och spås ha goda chanser att bli förbundskansler Tyskland efter de nationella val som hålls senare i september. I samband med att han höll ett kampanjmöte i Potsdam försvarade han sig med att han har ökat antalet anställda på FIU till 500 från 165. Olaf Scholz dolde inte sitt missnöje över räden inför journalister på plats, utan sa att åklagarna med sina frågor ”kunde ha skickat dem skriftligt”.
Av Carl Gram