Recension: ”En välsignelse” – Toni Morrison

Av | 8 augusti, 2018

Prisbelönade amerikanska författarinnan Toni Morrison har beskrivit Mellanvästern i olika tidsepoker i ett flertal böcker. Romanen ”En välsignelse” utspelar sig på 1600-talet – den handlar om slavflickan Florens som skickas iväg på en resa som förändrar hennes liv.

(newsgramNynäshamn 8 augusti 2018)

Mycket finns berättat om tidig amerikansk historia. Från tiden på 1600-talet när europeiska bosättare kolonialiserade de vida slätterna i Nordamerika. Flerfaldigt prisbelönade amerikanska författarinnan Toni Morrisons roman ”En välsignelse” handlar om de svartas första tid i Amerika på slutet av 1600-talet.

Toni Morrison, 87 år, har själv sagt att hennes författarskap handlar om att beskriva Mellanvästern. Handlingen i ”En välsignelse” utspelar sig på Jacob Vaarks lilla farm i norra Virginia. Han är också agent för Västindiska kompaniet. Det är inblandat i dåtidens slavhandel från Afrika till Nordamerika. Jacob Vaark och hans fru Rebekka är barnlösa. För att lindra Rebekkas ensamhet tar Jacob emot en liten slavflicka, Florens. Hon har ”händer som en slav och fötter som en fin portugisisk dam.” Florens kan läsa och skriva. Hon gör också stor nytta på gården.

När Rebekka drabbas av smittkoppor år 1692 skickas den då 16-åriga Florens iväg från farmen för att finna en doktor. I hennes hand har hon ett intyg som hon kan visa upp för att bevisa att hon inte är en slavflicka på rymmen. Resan kommer att förändra hennes liv.

Toni Morrisons roman ”En välsignelse” handlar om de svartas första tid i Nordamerika på 1600-talet. Omslag: Forum Förlag

I början av boken berättar Toni Morrison om en dag när farmaren Jacob Vaark är ute med hästen för att inspektera de milslånga ägorna. Hon återupplivar ett stycke glömd svensk historia från 1600-talets Amerika.

Han gungade i den illa gjorda sadeln och fortsatte rakt fram medan han granskade omgivningen. Han hade blivit väl förtrogen med landskapet för många år sedan när det ännu kallades gamla Swedish Nation och senare när han blev Kompaniets agent. Och ännu senare när holländarna tog över.” Sidan 16, romanen ”En välsignelse” av Toni Morrison

För på 1600-talet hade Sverige en koloni som låg vid Nordamerikas östkust. Den svenska kolonin kallades för Nya Sverige. Den låg belägen i ett område som täcks av de nuvarande amerikanska delstaterna Delaware, Pennsylvania, New Jersey och Maryland. Engelsmännen hade lagt beslag på ett område bredvid Nya Sverige. Det kallades för Colony of Virginia (red. nuvarande Virginia). Till sist övergick den svenska kolonin i holländsk ägo. Toni Morrison beskriver alltså gränstrakterna mellan Nya Sverige och Colony of Virginia. Då vet alla på ett ungefär vart någonstans romanen ”En välsignelse” utspelas.

Toni Morrison fick sitt stora genombrott år 1973 när novellen ”Sula” utgavs. Hon belönades med det prestigefyllda Pulitzerpriset år 1988 och mottog Nobelpriset i litteratur år 1993. Tjugo år efter det att hon fått sitt stora genombrott. Under flera årtionden har hon varit en av finkulturens absoluta favoriter. Tyvärr lever inte romanen ”En välsignelse” upp till mina förväntningar. En bok fylld med vackra ord som låter bra. De beskriver en tid då svarta hämtades från Afrika för att slita på sockerrörsplantagen i Amerika. Religionsmotsättningar och klasskillnader som gör sig påminda i vardagen. Men det saknas nerv i själva berättandet. Toni Morrison lyckas inte få liv i berättelsen. Någonting saknas.

Toni Morrisons roman ”En välsignelse” finns tillgänglig här!

Av Carl Gram

Lämna ett svar