Recension: Spanska discoduon Baccara firar 40-årsjubileum med nytt album

Av | 29 december, 2017

Sommaren 1977 slog den spanska discoduon Baccara igenom med debutsingeln ”Yes Sir, I Can Boogie”. En discoklassiker som har sålt i hisnande 18 miljoner singlar – totalt har gruppen sålt över 40 miljoner plattor genom årens lopp. Nu är spanjorskorna aktuella med ett nytt album.

[NewsGram – Nynäshamn 1 januari 2018]

RECENSION: I slutet av 1970-talet rådde rena rama disco-yran i västvärlden. I Europa var Baccara dåtidens okrönta discodrottningar. Spanjorskorna var vackra och eleganta – alltid klädda i svart och vitt.

Maria Mendiola och Mayte Mateus hade tidigare arbetat på den spanska TV-baletten i Madrid. Men dansare har en kort yrkeskarriär. Därför lämnade de den spanska TV-baletten för att söka lyckan på Kanarieöarna. På ett lyxigt hotell på ön Fuerteventura upptäcktes Maria Mendiola och Mayte Mateus. Spanjorskorna framförde nämligen traditionella spanska flamencolåtar i elegant förpackning inför ett tyskt skivbolagsgäng på semester som tyckte att det här kan bli någonting stort.

De reste till Västtyskland som var navet för discokulturen i Europa. Här huserade världsartister som Boney M., Eruption och Amii Stewart. På andra sidan Atlanten fick den australienska popgruppen Bee Gees ett förlängt artistliv genom att spela in soundtracket till filmen ”Saturday Night Fever”. Samtidigt reste ABBA till USA för att få till det där speciella amerikanska discosoundet på vinylplattan ”Voulez-vous”.

I Sverige låg singeln ”Yes Sir, I Can Boogie” på singellistans 1:a plats i tio veckor – medan det självbetitlade debutalbumet låg på albumlistans 1:a plats i fyra veckor. I Sverige var spanjorskorna så pass populära att SVT lät dem ha en egen entimmes TV-show på bästa sändningstid när uppföljaren ”Darling” släpptes vintern 1978. Många viftar bort Baccara som ”one hit wonders”. Men klassikern ”Yes Sir, I Can Boogie” följdes faktiskt upp av ett pärlband andra hits som klättrade på de europeiska topplistorna. Några kända singlar är ”Sorry, I’m A Lady”, ”Darling”, Luxemburgs Eurovision Song Contest-bidrag ”Parlez-vous francais?” och ”The Devil Sent You To Lorado”. Sedan sinade hitsen på grund av bristande låtkvalitet och diskoepokens slut. Efter fem år gick Maria Mendiola och Mayte Mateus skilda vägar. Baccara splittrades 1981. Sedan mitten av 1980-talet har de eleganta spanjorskorna haft varsin uppsättning av Baccara.

Det är alltså Maria Mendiola och hennes nya sångpartner Cristina Sevilla som firar 40-årsjubileumet med att släppa det nyinspelade albumet ”I Belong To Your Heart”. Albumet är fyllt med bra låtmaterial som producerats av den spanske hitmakaren Luis Rodriguez i den berömda Studio 33-studion på Mallorca. Hela albumet andas modern medelhavsinspirerad elektropop.

Den första singeln ”I Belong To Your Heart” släpptes för ett år sedan. Låten är också titeln på det nya albumet. Det är en trallvänlig modern uptempo-låt. I bakgrunden hörs dramatiska violiner som ger låten en känsla av elegans. ”I Belong To Your Heart” sätter sig genast i huvudet på lyssnaren. Låten klättrade högt på den polska singellistan förra vintern.

Uppföljaren ”Super Sexy Baby” är ett spännande samarbete med mångsysslaren Mario Vaquerizo från covergruppen Las Nancys Rubias som är kända i Spanien. Här bjuder damerna in Mario Vaquerizo att sjunga på spanska, medan Maria Mendiola och Cristina Sevilla själva håller sig till engelska. Låten är trallvänlig tuggummipop som bjuder på lekfulla överraskningar. Att trion haft det roligt tillsammans i Studio 33 märks i den här videon.

Min absoluta favorit är den ABBA-inspirerade låten ”Gimme Your Love” på slutet av skivan. Att döma av responsen på Youtube verkar låten vara den som har fått bäst mottagande. Det är en svängig ABBA-schlager med klassisk tonhöjning på slutet som höjer temparaturen rejält i låten. Allt i modern elektropop-förpackning. Kanske den låt som kan ta Baccara tillbaka till toppen på de europeiska singellistorna?

Andra låtar som utmärker sig positivt är ”I Love You Moscow”, ”You Are My Angel”, ”All Your Love”, ”Stand By Me” och nyinspelningen av 1980-talshiten ”Fantasy Boy 2017” – medan det finns ett par tråkiga låtar som fungerar mest som utfyllnad på albumet. När albumet ”I Belong To Your Heart” släpptes i maj så rusade det snabbt till #2 på den spanska topplistan.

Att Baccara har anlitat den snart 70-årige Luis Rodriguez beror på att de har känt varandra sedan slutet av 1980-talet. Det var nämligen den spanske demonproducenten som såg till att Maria Mendiola – efter Baccara-åren 1977-1981 – kunde göra comeback på de europeiska topplistorna med klassiska europop-hits som ”Fantasy Boy”, ”Call Me Up” och en omarbetad technoversion av Bette Midlers kända ballad ”Wind Beneath My Wings”. Annars är producenten Luis Rodriguez mest känd som mannen bakom den tyska gruppen Modern Talkings typiska europop-sound.

Av Carl Gram

Betyg:

av fem möjliga.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar