Regeringskris i Italien

Av | 13 januari, 2021

Italiens ex-premiärminister Matteo Renzi meddelade på onsdagen att hans parti Italia Viva lämnar koalitionsregeringen. Hans parti är missnöjd med regeringskoalitionens planerade coronastöd på över 200 miljarder euro för att få igång landets ekonomi på nytt – nu tvingas premiärminister Giuseppe Conte sondera terrängen för att säkra majoriteten i det italienska parlamentet.

newsgram | Nynäshamn den 13 januari 2021

| PARLAMENTARISM | Italiens ex-premiärminister Matteo Renzo meddelade sent på onsdagseftermiddagen att två ministrar från hans parti Italia Viva lämnar landets koalitionsregering. Renzo sa att Italia Viva inte öppnat upp för en regeringskris, utan att den har pågått ”i flera månader”, rapporterar nyhetsbyrån ANSA. Utan stöd från Italia Viva saknar den styrande regeringskoalitionen majoritet i parlamentet.

Italia Viva har kopplingar till Barack Obama och Joe Biden och betraktas som ett EU-vänligt parti. De ministrar som nu lämnar premiärminister Giuseppe Contes koalitionsregering är jordbruksminister Teresa Bellanova och familje- och jämställdhetsminister Elena Bonetti.

Giuseppe Conte i hetluften. Skärmbild: © Twitter

I sociala medier diskuteras det politiska läget i Italien. Till exempel skriver ”Minuteman-Italy” i några inlägg på Twitter att Matteo Renzi har anklagat premiärminister Giuseppe Conte för att vara pro-Trump och för brott mot landets konstitution.

Journalisten Cesare Sacchetti skriver i ett inlägg att globalisterna vill ersätta Conte på premiärministerposten med Mario Draghi. En globalist som tidigare varit chef för Europeiska centralbanken (ECB).

Nyhetsbyrån Bloombergs Europakorrespondent Alberto Nardelli påpekar att Matteo Renzis omtalade ego kan ha stört utgången av förhandlingarna mellan partierna i Contes regeringskoalition.

Italiens president Sergio Mattarella tvingas nu ta itu med ännu en regeringskris. Perioden efter andra världskriget har landet haft mer än 60 regeringar, ofta med bräckligt stöd i parlamentet. Tidigare på onsdagen diskuterade presidenten och Giuseppe Conte läget i italiensk politik. Då sa han till premiärministern att det finns ett stort behov av att snabbt komma ut ur den osäkerhet som råder i landet på grund av coronakrisen och en (då) hotande regeringskris, uppger källor i presidentpalatset.

Enligt nyhetsbyrån ANSA:s källor har Conte tagit upp godkännandet av coronastödet och relationerna inom den styrande koalitionen, efter att Matteo Renzo upprepade gånger hotat med att dra Italia Viva ut ur regeringssamarbetet på grund av meningsskiljeaktigheter om det aviserade coronastödet på 222,9 miljarder euro för att få igång Italiens ekonomi efter nerstängningar på grund av coronakrisen.

I nuläget är det oklart vad som kommer hända. Politiska observatörer menar att regeringskrisen kan leda till att Giuseppe Conte avgår som premiärminister för att bana väg för en ny Conte-ledd regering, alternativt möblerar om bland ministerposterna eller utlyser nyval för att därefter kunna söka stöd hos högeroppositionen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar