Riksdagen klubbade igenom utökade ID-kontroller

Av | 19 november, 2017

Under torsdagen fattade riksdagen beslut om utökade ID-kontroller på tåg, bussar och färjor från utlandet. Ett beslut som väcker stor irritation i Danmark den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen varnar för att dagens beslut kan leda till gränskaos.

Under torsdagen antog riksdagen lagen som ger regeringen rätt att införa ID-kontroller på bussar, tåg och färjor till Sverige under tre år. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade för lagen medan Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiets riksdagsledamot Rasmus Ling röstade emot. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna avstod till förmån till ett motförslag för en lag som bara gäller under sex månader. Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson avstod på egen hand från voteringen. Röstsiffrorna blev 175 för och 39 mot.

Lagen träder i kraft 21 december och föreskrifter utfärdas som innebär att ID-kontrollerna startar 4 januari. Föreskrifterna får bara gälla i sex månader sedan kan regeringen förlänga dem efter två veckor. Förslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna innebär att ID-kontrollerna bara skulle ha gällt en månad i taget. Regeringen skulle därefter behöva besluta om nya föreskrifter för ID-kontroll varje månad. De tre borgerliga partiernas ompositionering har väckt irritation hos regeringen. Socialdemokraternas justitie- och migrationsminister Morgan Johansson anklagade de borgerliga partierna för att spela teater.

Vi fick ett klart besked från moderater, kristdemokrater och liberaler kvällen innan vi la propositionen. Då lämnade de klartecken till propositionen. I samtalen vi hade lyfte de aldrig frågan om lagens giltighetstid,säger Morgan Johansson till Expressen.

Nu uppstår en risk för dominoeffekt inom övriga Schengenområdet.

Vi får väl se hur danskarna agerar. I grunden måste alla länder ha enligt Schengenregelverket det man kallar för inre utlänningskontroll, säger Morgan Johansson.

Under gårdagen varnade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, för att utökade svenska gränskontroller kan leda till gränskaos. ID-kontrollerna befaras väsentligt förlänga restiden för de cirka 31 000 pendlare som dagligen nyttjar Öresundsbron. En olycklig situation enligt den danske statsministern.

Vi håller på att undersöka hur det kan genomföras på ett sätt så det belastar så litet som möjligt. Men det kommer att belasta. Det kommer att betyda längre restid och det skapar risk för att vi i Helsingør kommer att få uppleva trafik som bryter samman. Det är på alla vis beklagligt, sade Lars Løkke Rasmussen i går efter ett orienteringsmöte med samtliga partier i Folketinget.

Den danska regeringen kommer att ta ställning till om Danmark ska följa det svenska exemplet med utökade ID-kontroller först efter 4 januari 2016 då den nya svenska lagen börjar fungera rent praktiskt. Dansk polis och försvar har de senaste veckorna förberett sig så att de kan hantera en situation där Danmark också tvingas införa ID-kontroller.

Vi är tvungna att ha en beredskap utifrån omständigheterna, det gör att vi kan reagera när svenskarna insisterar på att nedmontera integrationen i Öresundsregionen, sa Lars Løkke Rasmussen.

I Folketinget är De Konservative och Liberal Alliance redo att införa dansk gränskontroll så fort som den svenska träder i kraft.

I en tidigare artikel har Dispatch International avslöjat att dagens svenska ID-kontroller är verkningslösa.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 17 december, 2015.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar