Inrikesministern avfärdar Säpos och Polisens rikslarm

Av | 19 november, 2017

Säpo och Polisen har gemensamt utfärdat rikslarm i jakten på en hemvändande IS-terrorist som befinner sig i Sverige trots detta underkänner inrikesminister Anders Ygeman, S, deras beslut genom att påstå att ingen vet om den misstänkte IS-terroristen finns i landet eller utomlands.

Efter att det blev känt att en misstänkt krigstränad IS-terrorist har tagit sig förbi gränskontrollerna och nu befinner sig inom rikets gränser så har presskonferenserna avlöst varandra. Mannen som är i 25-årsåldern ska vara från Irak och ha tagit sig in i Sverige under onsdagen. Först ut var Säkerhetspolisen, Säpo, som tillsammans med Polisen och Nationellt centrum för terrorbekämpning, NCT, hade en gemensam presskonferens för att berätta om det rikslarm som har utlystes under onsdagen för att tillfångata den irakiske man som nu finns i Sverige misstänkt för att planera terrorbrott.

En man är anhållen i sin frånvaro, säger Säkerhetspolischefen Anders Thornberg.

En stund senare tillbakavisades uppgiften om att en irakisk IS-terrorist befinner sig i Sverige.

Vi vet inte om personen har tagit sig in i Sverige eller inte, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Under många års tid har Säpo varnat svenska politiker för att våldsbejakande islamistisk extremism kan använda våld eller hot om våld, i syfte att förändra det svenska samhället i en odemokratisk riktning. Nu står vi inför ett sådant skräckscenario.

Våldsbejakande islamism är det högsta hotet mot Sverige. Terrororganisationen IS avsikt att genomföra terrorattentat i Europa har ökat, säger Anders Thornberg.

Tidigare har Säpochefen gått ut och varnat allmänheten för att man inte klarar av mera jihadism. I många års tid har polisen bevakat utvecklingen av islamistisk terror i landet dagens rikslarm kommer inte direkt som någon överraskning.

Det vi sett nu är en utveckling som har pågått i några år, säger Mats Löfving, chef för Nationella Operativa Avdelningen, NOA, på Polismyndigheten.

I morgon förväntas den svenska regeringen förlänga beslutet om tillfälliga gränskontroller i ytterligare 20 dagar allt enligt EU-praxis. Enligt SVT går en bild på den misstänkte 25-årige irakiske mannen ut till landets poliser i yttre tjänst i kväll.

Dock kan Dispatch International i kväll avslöja att gränskontrollerna inte fyller någon som helst funktion. Terrorister kan bara säga att de ska söka asyl, och slipper därmed visa id-handlingar för polisen.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 18 november, 2015.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar