Röstmiss i Höganäs – riksdags- och landstingsrösterna förväxlades

Av | 12 september, 2018

Natten mot onsdagen upptäcktes det att riksdags- och landstingsrösterna förväxlats i Höganäs. Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna kunde tillgodogöra sig röster på grund av slarvet. En röstmiss bland många andra i söndagens svenska val – detta kan få konsekvenser när mandaten ska fördelas i riksdagen. 

newsgram | Nynäshamn 12 september 2018

I söndags natt presenterades ett preliminärt valresultat. De senaste dagarna har landets länsstyrelser kontrollräknat alla röster. Enligt public service SVT handlar det om 4,5 miljoner röster i kommun-, landstings- och riksdagsvalet – enbart i Stockholm. Larmrapporterna har duggat tätt de senaste dagarna om röstmissar och valfusk i söndagens val i Sverige.

Flera röstmissar har upptäckts. Genrebild/Foto: Helene Nyberg/Sveriges Radio.

Nu kan newsgram avslöja att en röstmiss har upptäckts. Natten mot onsdagen upptäcktes att riksdags- och landstingsrösterna förväxlats i Höganäs.

Valnatt – riksdag Höganäs:

M: 34,1 % / C: 5,4 % / L: 4,1 % / KD: 3,9 % / S: 27,5 % / V: 2,8 % / MP: 4,3 % / SD: 17,5 % /

Valnatt – landsting Höganäs:

M: 19,7 % / C: 7,1 % / L: 3,0 % / KD: 4,4 % / S: 29,8 % / V: 3,3 % / MP: 3,4 % / SD: 27,6 % /

Slutresultat – riksdag Höganäs:

M: 19,66 % / C: 7,09 % / L: 3,01 % / KD: 4,43 % / S: 29,67 % / V: 3,37 % / MP: 3,37 % / SD: 27,64 % /

De felaktigt rapporterade röstsiffrorna från Höganäs innebär att Socialdemokraterna får + 2,17 procent jämfört med de siffror som borde vara riktiga. Samma sak med Sverigedemokraterna får +10,14 procent extra. Men också Centerpartiet har vunnit på slarvet. Enligt slutresultatet för riksdagsrösterna i Höganäs får centerpartisterna +1,69 procent. Siffrorna från Höganäs kan påverka den slutliga mandatfördelningen i riksdagen. Så skört är nämligen det officiella röstresultatet för närvarande.

Flera andra röstmissar har uppdagats de senaste dagarna. Allt fler ifrågasätter – på goda grunder – om det går att lita på de officiella röstsiffror som presenteras. Till exempel upptäcktes i Västra Götalands län att ett valdistrikt hade rapporterat landstingsvalet som riksdagsvalet. Röstmissen upptäcktes och kunde rättas till – det mandat som felaktigt gått till Centerpartiet hamnade hos Sverigedemokraterna.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar