Ungern riskerar fråntas rösträtten i Europeiska rådet

Av | 12 september, 2018

Efter EU-parlamentet beslut på onsdagen att inleda en artikel 7-process mot Ungern riskerar landet att bli av med rösträtten i Europeiska rådet. Nu skickar EU-parlamentet frågan vidare till Europeiska rådet – där kan det sluta med att Polen blockerar artikel 7-processen mot Ungern.

newsgram | Nynäshamn 12 september 2018

Under onsdagen röstade EU-parlamentet för att aktivera artikel 7 i den unionens grundfördrag mot Ungern rapporterar finsk public service YLE. Artikel 7 innebär att en EU-medlemsstat kan beläggas med en rad sanktioner bland annat indragen rösträtt i Europeiska rådet – om det går att belägga att medlemsstaten ifråga har brutit mot EUs värderingar om demokrati och lagstyre.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán deltog i debatt om artikel 7-process mot Ungern i Strasbourg. Genrebild/Foto: Reuters

Brexitledaren Nigel Farage – UKIP – kritiserar dagens beslut. Han skriver på Twitter att det auktoritära greppet om EU blir allt starkare.

I tisdags deltog Ungerns premiärminister Viktor Orbán i en debatt i Strasbourg, där han gick hårt ut mot dom som vill aktivera en artikel 7-process mot Ungern.

Jag förkastar pro-migrationsstyrkorna som hotar, utpressar och förtalar Ungern och det ungerska folket, sa Viktor Orbán enligt tidningen The Hungary Journal.

Han menar att alla nationer och EU-medlemsstater har rätt till att själva bestämma över deras liv i deras egna länder.

Vi skyddar våra gränser och vi tänker själva bestämma vem vi vill leva tillsammans med. Vi har byggt gränsstängsel och stoppat hundratusentals illegala invandrare. Vi skyddade Ungern och vi skyddade Europa, sa Viktor Orbán.

Trots Viktor Orbáns skarpa kritik mot motståndarlägret godkände EU-parlamentet på onsdagen att en artikel 7-process inleds mot Ungern med röstsiffrorna 448 röster för, 197 röster emot och 48 blanka röster. Enligt YLE är dagens omröstning i Strasbourg en tandlös åtgärd mot Ungern. Dagens beslut måste först godkännas enhälligt av Europeiska rådet. Polen – som också är föremål för en artikel 7-process – har en överenskommelse med den ungerska regeringen i Budapest som går ut på att blockera beslut om att aktivera artikel 7 mot endera landet.

I sociala medier har dagens beslut att försöka frånta Ungern rösträtt i Europeiska rådet väckt kraftiga reaktioner.

Enligt den Brysselbaserade tidningen Politico utkristalliserar sig nu två block inom EU. På den ena sidan EU-kommissionen i Bryssel, Frankrike, Tyskland och andra västeuropeiska länder. På den andra sidan nationalkonservativt ledda länder bestående av Visegrád-länderna Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar