Rubenmedlemmen och Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll blir ny riksmarskalk

Av | 15 januari, 2018

I dag blev det känt att riksmarskalk Svante Lindqvist lämnar sitt uppdrag den sista augusti i år – han ersätts av Rubenmedlemmen och Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll.

[NewsGram – Nynäshamn 15 januari 2018]

Kung Carl XVI Gustaf har utnämnt hovrättspresidenten Fredrik Wersäll till ny riksmarskalk och chef för de Kungliga Hovstaterna från den 1 september i år – han efterträder Svante Lindqvist som då har haft samma uppdrag i närmare nio år.

Jag är mycket hedrad över uppdraget. Riksmarskalken har en central funktion vid Hovet och därigenom också en central roll att spela för att bistå statschefen i dennes viktiga uppgifter som företrädare för Sverige. Mitt intryck är att Hovet har en mycket professionell organisation, som det ska bli en stor glädje att få arbeta tillsammans med, sa Fredrik Wersäll, hovrättspresident vid Svea hovrätt, i ett pressmeddelande från det kungliga Hovet.

Han har varit president vid Svea hovrätt sedan år 2008. Dessförinnan har Fredrik Wersäll bland annat varit riksåklagare, justitieråd i Högsta domstolen och rättschef i Justitiedepartementet. För drygt två år sedan blev det allmänt känt att Advokatsamfundet hade initierade ett nätverk för kvinnliga och manliga jurister verksamma i rättsväsendet och i Myndighetssverige. Nätverken Hilda och Ruben. Huvudsyftet tycks vara att lyfta fram kvinnliga jurister och ekonomer till höga positioner inom den offentliga sektorn. En av Rubenmedlemmarna är alltså Fredrik Wersäll.

Varför ingår du i Ruben?

Det är angeläget att vi inom rättsväsendet uppmuntrar såväl män som kvinnor att ta på sig ledande uppgifter. Inte minst med tanke på hur könsfördelningen ser ut på chefsnivå bör särskilt stöd i ledarskapsfrågor ges till yngre kvinnor, sade han till Advokatsamfundets nätpublikation.

Vad vill du bidra med inom Hilda?

Min långa erfarenhet från olika chefspositioner inom rättsväsendet.

Förutom Fredrik Wersäll är några av landets mäktigaste generaldirektörer medlemmar i antingen nätverket Hilda eller nätverket Ruben till exempel Dan Eliasson, generaldirektör för Polismyndigheten, Anders Danielsson, tidigare generaldirektör för Migrationsverket, Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården samt Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Tillsammans har dessa myndighetschefer större makt än landets högsta politiker.

Det var alltså Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg som bildade nätverken Hilda år 2006 och några år senare Ruben. Hon är en av Drottning Silvias närmaste väninnor. Enligt opinionsjournalistikbloggen Ledarsidorna.se står Advokatsamfundet och därmed nätverken Hilda och Ruben utanför Riksrevisionens kontroll – samtidigt som Advokatsamfundets nätverk för kvinnliga och manliga jurister dominerar Domarnämnden.

När Fredrik Wersäll fyller 67 år i april går han i pension från posten som president vid Svea hovrätt efter tio år på posten.

Jag är glad att det är kvalificerade personer som anmält intresse men i övrigt lägger jag mig inte i överhuvudtaget. Jag tycker det är fel att ha synpunkter på sin efterträdare, sade Fredrik Wersäll i oktober förra året till den Bonnierägda tabloiden Expressen om att flera toppjurister ansökt om att ta över rollen som Svea hovrätts president

Avgående riksmarskalken Svante Lindqvist meddelar att han har erbjudits gästprofessur utomlands och att han ämnar återuppta sin forskning som vetenskapshistoriker.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar