Svenska klassiker: “If I Thought You’d Ever Change Your Mind” – Agnetha Fältskog

Av | 28 september, 2018

När ABBA-stjärnan Agnetha Fältskog gjorde comeback 2004 gjorde hon det genom att bläddra i skivsamlingen från 1960-talet. En av låtarna på coveralbumet ”My Colouring Book” var Cilla Blacks klassiker ”If I Thought You’d Ever Change Your Mind” från 1969.

newsgram | Nynäshamn 30 september 2018

När Agnetha Fältskog skulle spela in ett nytt album 2004, ville hon inte använda sig av nytt material. I stället ville hon hitta låtar från 1960-talet som betydde mycket för henne. Hon gick runt i second hand-butiker och bläddrade bland vinylplattorna från den här tiden. Hon fattade tycke för Cilla Blacks klassiker ”If I Thought You’d Ever Change Your Mind.

Singeln”If I Thought You’d Ever Change Your Mind” nådde 2:a plats på singellistan i Sverige och plats 11 i Storbritannien. Foto: Wikipedia

 

Till sist hade Agnetha Fältskog hittat tillräckligt många låtar från 1960-talet för att gå in i skivstudion i Stockholm. Där stod hon framför mikrofonen och sjöng – medan en orkester satt bakom henne. Vid den här tidpunkten var det rätt många artister som letade upp gamla låtar och spelade in album med kända orkestrar runt om i världen. Några lyckades. Men rätt ofta lät det bara platt.

Jag tycker nog att Agnetha Fältskog lyckades få melodierna att låta fräscha och moderna. Många recensenter tyckte att hon var feg. Kanske för att det låter enkelt och stilrent. Men det är nog det som gör att många låtar från albumet ”My Colouring Book” står sig än i dag.

Texten till ”If I Thought You’d Ever Change Your Mind” är trevande och försiktig. Samma sak med melodin. På något sätt passar orden ihop med det pampiga ljudet från en orkester.

I would bring you flowers in the morning
Wild roses as the sun begins to shine
Sweet perfume in tiny jeweled caskets
If I thought you’d ever change your mind

 

I would take you where the music’s sweetest
And feed you winter fruits and summer wine
Show you things you’ve only read in story books
If I thought you’d ever change your mind.”

Text och musik: John Cameron/ Lyrics powered by: www.azlyrics.com

Agnetha Fältskogs röst är nog allra bäst. Den låter nämligen likadan som under ABBA-åren på 1970- och 1980-talen. I någon intervju har hon förklarat att hon vårdar stämbanden genom att låta bli att röka och dricka vin. Det märks.

Musik har den fantastiska förmågan att gamla bortglömda minnen kan väckas till liv igen när man hör någon låt från en speciell period i ens liv. När Agnetha Fältskog släppte singeln ”If I Thought You’d Ever Change Your Mind” var året 2004. Själv kommer jag att tänka på Köpenhamn när jag hör den här låten. En massa spännande saker hände i mitt liv det året.

När Agnetha hittade fram till ”If I Thought You’d Ever Change Your Mind” blev det för hennes del en resa tillbaka i tiden till 1969.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar