Rysslandspåret: Obama pekas ut som ansvarig bakom Mueller-utredningen

Av | 23 juli, 2018

I en CNN-intervju lägger James Clapper skulden för pågående utredningar mot USAs president Donald Trump på företrädaren Barack Obama. Nu kräver allt fler republikaner att de så kallade Carter Page FISA-dokumenten släpps omaskerade.

(newsgramNynäshamn 23 juli 2018)

James Clapper – USAs förre president Barack Obamas nationella säkerhetsrådgivare – erkände i en CNN-intervju under lördagen att det var Barack Obama som initierade de pågående utredningarna gentemot president Donald Trump och personer i dennes närhet rapporterar den amerikanska finansbloggen ZeroHedge.

Ett erkännande som kan rentvå president Donald Trump från anklagelser om att vara rysk agent.

Om det inte hade varit för President Obama hade vi kanske inte gjort den säkerhetsbedömning som gjorde att vi skapade en serie händelser som fortfarande pågår än i dag, inklusive särskilde utredaren Muellers förundersökning. President Obama är ansvarig för detta. Det var han som beordrade oss att göra den här säkerhetsbedömningen till att börja med, sa James Clapper till CNNs nyhetsankare Anderson Cooper.

I maj skickade republikanen Chuck Grassley – ordförande i Senate Judiciary Committee – iväg ett brev till det amerikanska justitiedepartementet där han krävde omaskerade versioner av de textmeddelanden som skickats mellan FBI-agenten Peter Strzok och FBI-juristen Lisa Page. Mejlkonversation som ska ha ägt rum efter det att Strzok återvänt från en vistelse i London för att delta i ”Operation Crossfire Hurricane” – en Vita huset-ledd utredning.

Barack Obama pekas ut som ansvarig för pågående utredningar mot president Donald Trump. I bakgrunden syns USAs dåvarande vice president Joe Biden. Foto: AP

FBI-agenten Peter Strzok hade varit i London för att intervjua Australiens ambassadör Alexander Downer om en händelse när Trump-kampanjens medarbetare George Papadopoulos i berusat tillstånd skulle ha sagt att Ryssland hade mejl från Hillary Clinton. Ett påstående som bakades in i det underlag som FISA-domstolen använde för att godkänna hemlig avlyssning av Donald Trumps kampanjstab, tiden före och efter presidentvalet år 2016.

I materialet som det amerikanska justitiedepartementet släppte i helgen framgår det att FBI pekade ut Donald Trumps kampanjrådgivare Carter Page som en rysk agent. Nu kräver republikanen Bob Goodlatte att de så kallade Carter Page FISA-dokumenten släpps omaskerade så att den amerikanska allmänheten kan läsa vad som egentligen har sagts per mejl mellan FBI-agenten Peter Strzok och FBI-juristen Lisa Page.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar