Salvini bildar ny allians i Europaparlamentet – går ihop med Dansk Folkeparti och Sannfinländarna

Av | 8 april, 2019

Italiens vice-premiärminister Matteo Salvini bildar en ny allians i europeisk politik tillsammans med Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och Alternative für Deutschland. Sverigedemokraterna har redan tackat nej till inbjudan – men Alternativ för Sverige vill samarbeta med de andra partierna i den nya alliansen om AfS kommer in i Europaparlamentet nästa månad.

newsgram | Nynäshamn 8 april 2019

Italiens vice-premiärminister Matteo Salvini, Lega, presenterade på måndagsförmiddagen sitt nya projekt – en allians bestående av EU-kritiska och nationalkonservativa partier som ska bilda ett nytt politiskt block efter Europaparlamentsvalet i slutet av maj.

Vi vill skapa en ny europeisk dröm framför den mardröm, EU har blivit för många människor, sa Matteo Salvini inför journalister på en presskonferens i Milano.

Han tillägger.

Målet är, att vi ska bli en kraft som kan förändra Europa, och tillföra nya drömmar och hopp.

Projektet har fått arbetsnamnet ”Förnuftets Europa” och vid sin sida hade Matteo Salvini Dansk Folkepartis gruppledare i Europaparlamentet, Anders Vistisen, rapporterar DR. Tillsammans med Alternative für Deutschland och Sannfinländarna har Dansk Folkeparti tackat ja till Matteo Salvinis inbjudan till att ansluta sig till den nya alliansen i Europaparlamentet.

Matteo Salvinis projekt kan omdana europeisk politik. Från måndagens presskonferens i Milano syns Olli Kotro (tv), Jörg Meuthen, Matteo Salvini och Anders Vistisen (th). Foto: Federico Bernini/Bloomberg

 

Anders Vistisen menar att samarbetet handlar om att stärka nationalstaternas inflytande på EU-samarbetet och motarbeta, det som han betecknar som ”Europas Förenade Stater.”

Nationalstaterna ska utgöra fundamentet för EU-samarbetet. Det är nationalstaterna, som ska sitta i förarsätet, och vi ska bort från den nuvarande ordningen, där man försöker pressa en ”One size fits all”-modell ned över alla politiska ämnen, sa Anders Vistisen.

#Insieme2019 – Starkare tillsammans

Enligt Matteo Salvini har alla de nuvarande partierna av ENF-gruppen i Europaparlamentet tackat ja till inbjudan, som utöver franska Nationell samling också inkluderar Geert Wilders parti och det österrikiska regeringspartiet FPÖ. Dagens besked innebär att Dansk Folkeparti lämnar partigruppen ECR som är Sverigedemokraternas grupp i Europaparlamentet.

 

Trots att nationalkonservativa invandringskritiska partier kan bli tungan på vågen har Sverigedemokraterna tackat nej till Matteo Salvinis inbjudan samtidigt som uppstickaren Alternativ för Sverige går till val med ambitionen att bli upptagen i ENF-gruppen om partiet röstas in i Europaparlamentet i maj.

 

I helgen luftade AfS:s partiledare Gustav Kasselstrand sina tankar om Salvinis nya projekt på ett valmöte på Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Han pekar på att nationalistiska och anti-invandringspartier tar plats i allt fler regeringar runtom i Europa (Gustav Kasselstrand nämner specifikt Italien, Österrike, Ungern och Polen, reds. anm) för att den vägen påverka politikens innehåll. Han öppnar upp för samarbete med Matteo Salvinis EU-kritiska och nationalkonservativa allians om AfS lyckas ta sig hela vägen in i Europaparlamentet.

Alternativ för Sverige söker samarbete med Matteo Salvini, med Ungern, med Polen, med Alternative für Deutschland, med FPÖ i Österrike. Alla de här partierna ska vi samarbeta med. Det är mitt löfte till er. Jag kommer söka samarbete med alla partier och inte låta några bagateller avgöra vem jag samarbetar med, sa Gustav Kasselstrand.

Den nya alliansen kommer hålla ett större konvent den 18 maj i Milano och där kommer flera av de andra partierna också delta.

Vår ambitiösa mission är att bli den största gruppen i Europaparlamentet. Den största, den viktigaste och den mest framtidsorienterade, sa Matteo Salvini.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar