Notiser 05-04-19: Le Pen & Salvini – Kurt Cobain, 5 april 1994 – “Fight Club” i Lerum

Av | 5 april, 2019

Nirvanafans över hela världen sörjer på årsdagen då Kurt Cobain gick bort för 25 år sedan. Samtidigt laddar populisterna Matteo Salvini och Marine Le Pen för fullt inför det stundande EU-valet i maj – de funderar nämligen på att hålla ett gemensamt valmöte.

newsgram | Nynäshamn 5 april 2019

| Världen | Danmarks invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg, Venstre, kritiserar föräldrarna till de barn som vantrivs på Utresecentret Sjælsmark. Hon menar att föräldrarna har tagit barnen som gisslan genom att bo kvar på utresecentret istället för att återvända till sina hemländer.

I en färsk Röda korset-rapport framkommer det att sex av tio barn på det aktuella boendet mår psykiskt dåligt. Inger Støjberg får stöd av Dansk Folkepartis Martin Henriksen som är ansvarig för partiets invandringspolitik. Han menar att situationen inte skulle ha uppstått om barnens föräldrar följt danska myndigheters beslut om att familjerna ska lämna landet.

Röda korset tillhör en av de större aktörerna inom den globala asylturismindustrin. Organisationens affärsmodell går ut på att tjäna pengar på ”flyktingar i nöd.” Trots all kritik strider inte villkoren på Utresecentret Sjælsmark mot några internationella konventioner enligt Folketingets Ombudsmand.

Källa: DR

| Sverige | Ungdomar i Lerum ska vid ett flertal tillfällen ha samlats för att göra upp i en så kallad ”Fight Club.” Nyligen samlades uppemot ett 80-tal ungdomar från ett flertal orter för att slåss enligt vissa på förhand uppgjorda regler. Fältassistenter i Lerum fick reda på sammankomsten och lyckades avstyra den kvällens eventuella uppgörelse. Ungdomarna kom från Gråbo, Lerum, Floda och Göteborg.

Ungdomar i Västsverige har inspirerats av den hemliga klubben i filmen ”Fight Club” med Brad Pitt i rollen som Tyler. Image credit: Fight Club | 20th Century Fox

 

Hollywood-filmen ”Fight Club” (1999) är en förlaga till den typ av riggade sammankomster som verkar förekomma i Lerum. Filmens berättare Jack (Edward Norton) träffar Tyler Durden (Brad Pitt) som har en livsfilosofi som går ut på att självdestruktion är bra. Tillsammans startar de den hemliga klubben ”Fight Club” för likasinnade. Den urartar till en nihilistisk rörelse som vill störta det civiliserade samhället. Liksom i Lerum samlas män för att slåss mot varandra vid speciella ”Fight Club”-kvällar. I huvudrollerna syns Edward Norton, Brad Pitt, Meat Loaf och Helena Bonham Carter.

Källa: SVT

| Politik | Matteo Salvini och Marine Le Pen hade ett ”hjärtligt möte” på fredagen där dom diskuterade dagspolitiska frågor och det stundande EU-valet i slutet av maj. Enligt källor till den italienska nyhetsbyrån ANSA funderar ledarna för italienska Lega och franska Nationell samling på att hålla ett gemensamt möte i sluttampen av EU-valskampanjen för att ”utropa starten för ett nytt Europa.”

Källa: ANSA

 

| Ekonomi | Europeiska Centralbanken (ECB) har bett den tyska storbanken Deutsche Bank att resa nytt kapital innan man ger klartecken till ett samgående med den tyska konkurrenten Commerzbank, uppger nyhetsbyrån Reuters. Enligt en representant för ECB behövs en buffert utifall problem uppstår när bankerna ska integrera sina verksamheter. Den tyska regeringen med finansminister Olaf Scholz i spetsen ställer sig bakom ett samgående mellan de bägge tyska storbankerna.

Källa: Reuters

| Kultur | För tjugofem år sedan – den 5 april 1994 – begick Kurt Cobain självmord. Endast 27 år gammal. Han är mest känd som sångare och gitarrist i rockbandet Nirvana från staten Seattle, USA. Som 17-åring bildade han ett band tillsammans med Krist Novoselic. Efter mycket om och men kom de fram till att bandet skulle heta Nirvana. Det är en buddhistisk term för ”själslig fred, evigt tillstånd av frid och lycka.” Detta tyckte Kurt Cobain passade in på punk.

 

Nirvana fick sitt stora genombrott med bandets andra studioalbum ”Nevermind” (1991) och hitsingeln ”Smells Like Teen Spirit.”

Källa: Wikipedia

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar