Filmfestivalen i Berlin: Kan man kvotera fram modig filmkonst?

Av | 13 februari, 2019

Arrangörerna av filmfestivalen i Berlin har som uttalat kvoteringsmål att omkring hälften av alla filmer som visas ska ha en kvinnlig regissör. Trots detta väcker två manliga filmregissörer störst uppmärksamhet – detta genom att presentera filmer som handlar om tabubelagda ämnen som radikal islamism och livsstilskriminalitet bland unga.

newsgram | Nynäshamn 13 februari 2019

Årets filmfestival i Berlin presenterar några banbrytande filmer såsom den unge fransmannen som lockas in i radikal islamism eller beväpnade tonårsgäng som driver omkring i Nepal, rapporterar AFP. Filmer som handlar om missanpassade ungdomar som försöker hitta sin plats i tillvaron i en allt mer komplex värld.

Regissören Claudio Giovanneisis tävlar i filmfestivalen med ”La Paranza dei Bambini” – en skildring av sex ungdomars väg in i den undre världen i Nepal. Foto © trailern till ”La Paranza dei Bambini”

 

I filmen ”L’Adieu a la nuit” (engelsk filmtitel ”Farewell to the Night,” reds. anm) porträtterar den kända franska skådespelerskan Catherine Deneuve en mormor vars barnbarn Alex (spelas av 20-årige Kacey Mottet Klein, reds. anm) har konverterat till islam och tänker ansluta sig till Islamiska statens jihadistgrupp i Syrien med sin flickvän.

Handlingen – som äger rum under några dagar – visar Deneuves desperata kamp för att förhindra barnbarnet från att lämna.

Det här är en pojke som är väldigt, väldigt arg. Från det ögonblick som jag upptäcker att han har radikaliserats, försöker jag förstå honom och inte döma honom, sa Catherine Deneuve till några journalister på tisdagen.

 

Filmen regisserades av den erfarne filmskaparen André Téchine. Han inspirerades av journalisten David Thompsons bok ”The French Jihadists” från 2014 som handlar om framväxten av extremism. Téchine har sagt att filmen fångar slutet på barndomen och visar hur några av karaktärerna bestämmer sig för att få en mening med deras liv genom att rycka upp sina rötter, omslutas av religion och förbereda sig på att gå ut i väpnad kamp.

Liksom André Téchine vill italienaren Claudio Giovannesi fånga ungdomar på glid i filmen ”La Paranza dei Bambini.”

 

För den italienske filmregissören Claudio Giovannesis film ”La Paranza dei Bambini” (engelsk filmtitel ”Piranhas,” reds. anm) handlar om ett ungdomsgäng som driver omkring i Nepal. Ungdomarna i filmen är amatörskådespelare och har blivit utvalda för att filmproduktionen bland annat tyckte dem hade skådespelartalang. Filmen baseras på en novell skriven av den maffiakritiska författaren Roberto Saviano. Han har också hjälpt till att skriva manuset till filmen.

Filmen beskriver 15-årige Nicola och hans vänners väg in i livsstilskriminalitet och hur ungdomarna blir en del av den kriminella undre världen i Nepal. De begår brott för att försörja sina familjer, köpa fina kläder och förföra tjejer.

Det är en berättelse inspirerad av riktiga händelser. ”Piranhas” är den här gruppen av unga killar som saknar makt. De lever sina liv i en värld där du antingen har pengar eller är rädd, eller så är du ingenting, sa Claudio Giovannesi.

Han tillägger.

Pistolen är som Aladdins lampa. Med den kan dem få allt, men priset de måste betala är deras liv.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar