Säpo: Tillfångatagna IS-terrorister kan skickas tillbaka till Sverige

Av | 20 november, 2019

I en intervju under tisdagen bekräftar Säpo att Turkiet kan komma att skicka tillbaka ett fåtal tillfångatagna IS-terrorister till Sverige. Förra veckan deporterade Turkiet personer med anknytning till Islamiska Staten till Danmark, Storbritannien, USA och Tyskland.

newsgram | Nynäshamn den 20 november 2019

| DEPORTERING AV IS-FÅNGAR | Turkiet meddelade tidigare i november att tillfångatagna IS-terrorister ska skickas tillbaka till sina respektive hemländer. Förra veckan inledde Turkiet deportering av personer med anknytning till terrororganisationen Islamiska Staten (IS). I första omgången var det Danmark, Storbritannien, USA och Tyskland som fick ta emot dessa personer.

Säpos dilemma. Ingen vet hur många IS-terrorister som är på fri fot. Istället höll Säpoanalytikern Ahn-Za Hagström en presskonferens om några tillfångatagna IS-terrorister med svenskt pass i handen. Bilden visar syrier som begraver SDF-soldater i den syriska staden Qamishli i mitten av oktober. Foto: Baderkhan Ahmad/ AP

 

I en intervju med Ekot bekräftar Säkerhetspolisen, Säpo, under tisdagen att det finns några få personer med svenskt medborgarskap som kan komma att skickas tillbaka till Sverige. Säpo känner redan till vilka personer det rör sig om.

Det är ett fåtal personer med koppling till Sverige som skulle omfattas av det här beslutet att skicka tillbaka svenskar (personer med svenskt medborgarskap, inte nödvändigtvis svenskar, reds. anm.) som det ser ut i dagsläget, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säpo, till Ekot.

De tillfångatagna IS-terroristerna har gripits i de delar av Syrien som för närvarande kontrolleras av Turkiet – i minst ett fall har personen ifråga frihetsberövats på plats i Turkiet.

Ekot: Vad vet ni om dem?

Vi vet en hel del om dem, men jag vill inte gå in på det eftersom det är så pass få individer som det rör sig om, säger Ahn-Za Hagström.

Ekot: Går det att säga någonting om hur många?

Nej, det är ett fåtal individer, säger Ahn-Za Hagström.

Flera anhängare av terrororganisationen IS har i svenska medier förnekat att de deltagit i strider eller terrorhandlingar. Istället har de hävdat att de varit kockar eller ambulansförare.

Vi har ganska bra koll på dem och vad de har gjort när de har varit där nere. Vi tror inte alls på alla och alla påståenden om vad de har gjort, sa Säpochefen Klas Friberg i en intervju med SVTs samhällsprogram Agenda i mars.

I våras anordnade det skandalomsusade Center mot våldsbejakande extremism, CVE, en så kallad kunskapsdag om personer med anknytning till IS som rest tillbaka till Sverige. 41 av Sveriges 290 kommuner fick CVEs inbjudan. När detta blev känt utbröt ramaskri. Trots kritik mot Sveriges agerande mot personer som rest till Syrien och Irak hävdar Säpoanalytikern Ahn-Za Hagström att Säpo är väl förberedda.

Vi har en god beredskap, men då ska man också komma ihåg att det här är ju storpolitiska beslut och det går ju att se det här området som en arena för aktörer som också har inrikespolitiska poäng att plocka, så det kan förändras ganska fort. Vi försöker ha en så god bild som möjligt och följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, säger Ahn-Za Hagström till Ekot.

Av Carl Gram

Lämna ett svar