SAS flygstrejk: Rasmus Jarlov jämför fackförening med en maffiaorganisation

Av | 11 september, 2019

En bandinspelning avslöjar att en SAS-medarbetare blivit utsatt för hot på grund av att denne valt att bli medlem i en annan fackförening än 3F Kastrup. Nu ställer sig flygbolaget SAS ledning på medarbetarens sida och den konservative politikern Rasmus Jarlov jämför 3F Kastrups metoder med maffiafasoner.

newsgramNynäshamn 11 september 2019

| SAS-STREJKEN PÅ KASTRUP | En fackföreningsstrid har fått bagagemedarbetarna på SAS Ground Handling att lägga ner arbetet för tredje gången på en vecka, rapporterar DR. Enligt flygbolaget SAS kan detta leda till fler inställda flyg. Orsaken till strejken ska bero på att en medarbetare har valt att vara medlem i en annan fackförening än 3F. Medarbetaren vägrar att böja sig för sina kollegors krav på att bli medlem i 3F.

Medlemmar i 3Fs lokala fackklubb på Kastrup började strejka vilt på onsdagen eftersom en kollega valt att gå med i en annan fackförening. Foto: TT

Fackföreningsstriden på Kastrup har nu nått Folketinget. Rasmus Jarlov – konservativ Folketingsledamot – jämför 3F Kastrups agerande med en maffiaorganisation. Han skriver på Twitter: ”Vet någon, om maffiaorganisationen, som tar oskyldiga passagerare i gisslan, eftersom de inte får bryta mot Grundlagen, hanterar bagage från andra bolag, eller om man kan välja bort dem, om man bryr sig om frihet?

En bandinspelning avslöjar att medarbetaren har blivit utsatt för hot från sina kollegor. Fackföreningsstriden upprör SAS ledning. De ställer sig på medarbetarens sida i striden mot fackföreningen 3F Kastrup.

Det är en djupt allvarlig och ohållbar situation. Vi kan inte acceptera att hot förekommer i vår verksamhet. Varje SAS-medarbetare har alltid rätt att fritt få välja fackförening. Det kommer vi alltid tycka, och det är ett principiellt fall att åsidosätta föreningsfriheten, sa Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till DR.

Hon fortsätter.

Den olagliga strejken har redan påverkat 6,000 passagerare, och vi har tvingats cancellera 74 flyg förra veckan.

Henrik Bay-Clausen – lokal fackföreningsledare för 3F Kastrup – tar avstånd från de hot som medarbetaren på flygplatsen råkat ut för.

Det är verkligen inte okej att utsätta sina kollegor för hot, vilket tyvärr har hänt. Det här är inte 3Fs sätt att arbeta på, sa Henrik Bay-Clausen till DR.

Han tillägger.

Jag har noterat att personen som gått för långt, sedan har valt att lämna sina förtroendeuppdrag i 3F, och att det är ett avslutat personalärende.

Bagagemedarbetarna på SAS Ground Handling har återupptagit arbetet på eftermiddagen, uppger DR.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar