Trump sparkar den neokonservativa krigshöken John Bolton

Av | 11 september, 2019

USAs president Donald Trump sparkar sin nationella säkerhetsrådgivare John Bolton inför årsdagen av 11 september-attackerna. Trumps tålamod med Bolton ska ha nått bristningsgränsen när den senare uttryckte sitt missnöje över att Donald Trump bjudit in de afghanska talibanerna till Camp David för att sluta ett fredsavtal.

newsgram | Nynäshamn 11 september 2019

| MILITÄRINDUSTRIELLA KOMPLEXET | USAs president Donald Trump överraskade många när han på tisdagseftermiddagen (svensk tid, reds. anm) meddelade på Twitter att han sparkar sin nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, rapporterar den amerikanska finansbloggen ZeroHedge. Trump skriver på Twitter att han informerat John Bolton ”igår kväll att hans tjänster inte längre behövs i Vita huset” och tillade att han varit ”djupt oenig med många av hans råd.” President Donald Trump kommer tillkännage vem som blir efterträdare som nationell säkerhetsrådgivare nästa vecka.

Parterna tycks dock vara oeniga om händelseförloppet som ledde till att John Bolton fick sparken. Strax efter Trumps tweet, skriver Bolton på Twitter att ”jag erbjöd mig att avgå igår och President Trump sa; ”Låt oss prata om det imorgon.”

Den amerikanska tidskriften Salon uppger att president Donald Trump var ytterst nära att säkra ett fredsavtal med talibanerna och tänkte hämta ledare för den afghanska milisgruppen till ett summit i Camp David – trots varningar från de neokonservativa krigshökarna John Bolton och republikanen Lindsey Graham. Toppmötet var tänkt att hållas för några dagar sedan med företrädare för Afghanistans regering och ledare från milisgruppen talibanerna.

Delade meningar om säkerhetsläget i världen ledde till att USAs president Donald Trump sparkar sin nationella säkerhetsrådgivare John Bolton. Foto: Jabin Botsford/ The Washington Post/ Getty Images

 

Den tänkta fredsöverenskommelsen gick ut på att USA stegvis skulle dra tillbaka sina trupper från Afghanistan i utbyte mot att landet inte användes som en tillflyktsort för terrorister. Trump ägnade nästan ett år åt att dra upp linjerna för en plan som skulle leda till att amerikanska trupper helt och hållet lämnade Afghanistan över en 16 månaders period. Men han fick kalla fötter i sista ögonblick när det blev känt att en amerikansk soldat och 11 andra personer dödats av en bilbomb.

 

Den amerikanska politikern Cynthia McKinney påpekar i några tweets att John Bolton varit inblandad i försök att införa den liberala världsordningen på flera platser runt om i världen. Samtliga försök har misslyckats.

 

För allmänheten är John Bolton, 70, mest känd som en av de mest hårdföra neokonservativa krigshökarna i Washington DC. Han var en tongivande förespråkare för att USA skulle inleda ett krig mot Irak efter 11 september-attackerna 2001.

Perioden 2013 till 2018 var John Bolton styrelseordförande för den sionistiska tankesmedjan Gatestone Institute, som är en ledande aktör inom den kontrajihadistiska miljön.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar