SAS varslar 5 000 anställda om uppsägning

Av | 28 april, 2020

Flygbranschen har i det närmaste slagits ut på grund av coronakrisen med inställda flygresor och uteblivna intäkter som följd. Nu tvingas det skandinaviska flygbolaget SAS varsla 5 000 av sina anställda om uppsägning – det motsvarar en minskning av arbetsstyrkan med 40 procent.

newsgram | Nynäshamn den 28 april 2020

| VARSEL | Tidigt på tisdag morgonen släppte det skandinaviska flygbolaget SAS nyheten att man måste varsla 5 000 anställda om uppsägning. SAS verksamhet har lamslagits på grund av covid-19-utbrottet. I stort sett ligger all flygtrafik på is – förutom ett begränsat inrikesnätverk i Norge och Sverige.

Krisande SAS varslar 5 000 av sina anställda om uppsägning. Foto: Johan Nilsson/TT

 

I korta drag vill SAS slimma organisationen nu för att klara av en omställning till en marknad med lägre efterfrågan på flygresor, när flygbolaget väl har navigerat sig förbi coronakrisen. SAS ledning bedömer situationen så pass allvarlig att det kan ta flera år innan efterfrågan på flygresor är tillbaka på nivåerna före coronakrisen.

Covid-19 har tvingat SAS att ta ställning till en helt ny verklighet som kommer att ge återverkningar inte bara under de närmaste månaderna, utan de närmaste åren, säger i Rickard Gustafson, vd för SAS, i ett pressmeddelande.

Enligt Expressen fick de berörda fackförbunden och regeringskansliet förhandsinformation om flygbolagets planerade varsel.

Det här något absolut nödvändigt för att vi ska kunna överleva. Flyget är en samhällsviktig funktion, så här måste alla samverka. Här måste ledningen, de anställd och staten ta ett väldligt stort ansvar. Annars skadas svensk infrastruktur på grund av ett virus, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen inom Svensk Pilotförening, till Expressen.

I ett utspel på Twitter kritiserar moderaten Maria Stockhaus regeringen för att inte göra tillräckligt mycket för att hjälpa SAS att komma igenom krisen.

 

SAS måste nu pressa kostnaderna för att kunna överleva som kommersiellt flygbolag. Annars är det inte säkert att företaget kan ha en bärande roll i den skandinaviska infrastrukturen, och därmed vara en garant för flygresande, både nationellt och internationellt.

Det oerhört tråkigt och ledsamt att vi tvingas anpassa vår personalstyrka till en lägre efterfrågan. Inte minst med tanke på företagets framgångsrika resa de senaste åren, som har gjorts möjlig tack vare det fina arbetet som utförts av SAS kompetenta och uppskattade medarbetare, säger Rickard Gustafson.

De 5 000 anställda som varslats om uppsägning kommer fördelas på cirka 1 900 heltidsanställda i Sverige, 1 700 i Danmark och 1 300 i Norge. Det motsvarar 40 procent av dagens arbetsstyrka.

Varslen kommer att slå brett på alla personalkategorier inom SAS, säger Rickard Gustafson till TT.

SAS uppger att processerna för att minska antalet anställda kommer genomföras i enlighet med arbetsmarknadslagar och -rutiner i respektive land.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar