Seger i fotbolls-VM – våldsamma upplopp i Frankrike

Av | 16 juli, 2018

Det dröjde inte länge förrän fransmännens glädjeyra över landets seger i fotbolls-VM förvandlades till anarki när ungdomsgäng tog över gatubilden runt om i Frankrike. Under söndagskvällen rapporteras våldsamma upplopp och kravaller ha ägt rum över hela landet.

(newsgramNynäshamn 16 juli 2018)

Våldsamma upplopp utbröt runt om i Frankrike efter landets vinst i fotbolls-VM i Ryssland. Frankrike vann VM-finalen mot Kroatien med 4-2. I Luzjnikistadion i Moskva sprang spelarna i det franska landslaget runt på planen och kramade om varandra av glädje. I Frankrike däremot förbyttes glädjescener på många håll till anarki. För under söndagen rapporterades om upplopp i Paris, Marseille och Lyon – och många andra platser runtom i Frankrike.

Efter segern i fotbolls-VM började stenar kastas mot polisen i Menton. Foto: S.G.-A.M.

I staden Menton urartade allting några minuter efter det att matchen mellan Frankrike och Kroatien avslutats rapporterar den franska tidningen nice-matin. Hundratals glada fransmän kom ut på gatorna för att fira den triumfartade segern i fotbolls-VM. Men dom möttes av anarki på gatorna – i stället för glädjeyra. Likadant såg det ut på andra håll i Frankrike. Här är våldsamma scener i Paris.

Enligt tidningen nice-matin började ungdomsgäng att kasta sten och projektiler på förbipasserande polispatruller i staden Menton på den franska Rivieran. Upploppet i den lilla staden ägde rum vid 19-tiden på söndagskvällen och pågick under minst en och en halvtimme. Tjugo poliser – och förstärkningar från den närliggande staden Nice – tvingades använda tårgasgranater. En polis skadades och flera andra i Menton.

På andra håll i Frankrike misshandlades folk på öppen gata.

Sverige kom till en hedrande kvartsfinal – men förlorade där mot England.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar