Svenska klassiker: ”For A Better Day” – Avicii

Av | 17 juli, 2018

När Avicii släppte musikvideon till låten ”For A Better Day”, klev han fram som en stridbar kämpe mot mörkrets krafter som profiterar på människohandel med barn och pedofili.

(newsgramNynäshamn 17 juli 2018)

När Avicii – född Tim Bergling – i början av september 2015 släppte musikvideon till låten ”For A Better Day” ville han belysa en av vår tids allra största farsoter. Nämligen människosmugglares illegala handel med barn som riskerar att utnyttjas som svart arbetskraft eller rent av utnyttjas sexuellt.

I skuggan av den annalkande flyktingkatastrofen i Europa hösten 2015 fick musikvideon till ”For A Better Day” en annan, mer ledsam innebörd.

Löftet om ett bättre liv tvingar ofta familjer och barn till att låta sig användas som verktyg för några av de mest ynkliga människorna i världen, sa Avicii när musikvideon till låten ”For A Better Day” släpptes.

Han fortsatte.

Det här är en fråga som jag hoppas kunna starta en mer högljudd debatt om, i synnerhet nu med ett stort antal familjer på väg från sönderkrigade länder sökandes efter säkerhet och skydd.

Platsen för musikvideon är symbolisk. Ungern – landet som vågade trotsa vänsterliberal massmedias orkestrerade kampanj för öppna gränser hösten 2015. Detta genom att sätta upp gränsskydd för att få stopp på migrationsströmmarna från Nordafrika och Mellanöstern till Europa. Landskapen i musikvideon påminner mycket om hur det kan se ut vid den amerikansk-mexikanska gränsen. USA plågas också av människosmugglarnas affärsverksamhet att smuggla små barn in i landet. Musikvideon är regisserad av Levan Tsikurishvili och Tim Bergling – Avicii. I rollerna ses bland andra den kände svenske skådespelaren Krister Henriksson.

Några scener i Aviciis musikvideo föreställer mord, våldtäkter och krigföring. I slutscenerna visas armbandsuret tillhörande en maskerad köpare av några små barn. Sekunden senare zoomar kameran in samma man hängandes livlös i en snara. På mannens nakna rygg är ordet ”pedofilia” inpräntat.

Hurt
On caution weep
With bleeding sky
I called your name
There was no one there
And in the cold and snow
I saw your face

I sang the song for the little things
Magic call, but the joy you bring
Running it down the line
Wish you could find that love is a fragile thing
Magic call from a pretty thing
Maybe it might be time
For a better day
For a better day
For a better day”

Writer(s): Tim Bergling, Alexander Ebert Lyrics powered by www.musixmatch.com

Låtarna ”For A Better Day” och ”Pure Grinding” släpptes samtidigt som singlar i september 2015. Detta för att marknadsföra Aviciis kommande album ”Stories”. Under en kort men hektisk period fyllde den svenske DJ:n arenor runt om i världen. Han släppte egenhändigt skrivet och producerat låtmaterial. Han samarbetade också med några av världens allra mest berömda artister.

Hans låtar har också fått nytt liv genom att andra artister har gjort sina egna versioner.

Under olyckliga omständigheter gick Avicii bort i våras. Han blev 28 år.

Av Carl Gram

Bild: Screenshot från musikvideon ”For A Better Day”.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar