Tusentals demonstrerade mot hemlöshet bland äldre

Av | 24 april, 2019

Flera tusen demonstranter vandrade från Humlegården till Mynttorget i centrala Stockholm på onsdagen – detta för att visa deras stöd för den utsatta gruppen hemlösa äldre i Sverige.

newsgram | Nynäshamn 24 april 2019

En stor demonstration mot hemlöshet bland äldre arrangerades i centrala Stockholm på onsdagen, rapporterar TV4. Tusentals demonstranter promenerade i lugn takt från Humlegården till Rosenbad för att överlämna en namnlista till S/MP-regeringen.

Allt fler äldre råkar illa ut i Sverige. De tvingas gå runt på dagarna och samla tomburkar för att få en bit mat på bordet. Andra har blivit hemlösa när äldreboenden har omvandlats till flyktingboenden.

Utanförskapet växer i Sverige. Allt fler äldre svenskar riskerar att hamna på gatan. Foto: SVT/Pablo Torres

 

Arrangör för manifestationen är Jeanette Höglund. Hon driver den ideella organisationen Vid din sida som hjälper äldre hemlösa. Enligt en kartläggning av Socialstyrelsen är en tredjedel av landets hemlösa över 50 år -i runda tal rör det sig om 10,000 personer. I flera år har hon försökt lyfta frågan om fattiga äldres situation i Sverige.

Jag har träffat en hel del politiker och fått till olika möten men det är som att det är nyhetens behag. Det händer ingenting sen, det blir inga uppföljningar. Vi kan inte vänta på att folk ska dö på gatan. De äldre måste få komma inomhus och det är dags att kommunerna tar sitt ansvar. De ideella krafterna kan inte lösa allt, sa Jeanette Höglund till lokaltidningen Vi i Vasastan.

Trots att hon krävt att få överlämna namninsamlingen till statsminister Stefan Löfvén, S, fick hon inget gehör för sitt önskemål i regeringskansliet.

Jag fick ett samtal från socialförsäkringsministern Annika Strandhälls pressekreterare om att hon kunde ta emot underskrifterna i dag klockan 12. Men jag vill lämna dem till Löfven. Han är vår högsta chef och det är han som har det högsta ansvaret, sa Jeanette Höglund till Vi i Vasastan.

När demonstranterna nådde fram till regeringskvarteren syntes inte röken till av statsministern.

 

Ingen annan partiledare ska heller ha funnits på plats, förutom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Han höll ett tal inför folkmassan vid Mynttorget utanför riksdagshuset.

Jag tänker inte gå i polemik med någon annan politiker, eller regeringen, eller den övriga oppositionen, eller något sådant alls. Det är inte därför som vi är här. Utan jag är här, och jag gissar att ni också är här, för att visa vårt stöd för de människor som är oerhört utsatta i vårt land i dag, säger Jimmie Åkesson.

Han fördjupar sitt resonemang.

Människor som har slitit, som har arbetat i hela sina liv. Men som på ålderns höst inte får den välfärd som man i ett välfärdssamhälle som det svenska förtjänar. Något som man har tjänat ihop till och rimligen också borde få.

 

Enligt TV4 ska uppemot 2,500 personer ha deltagit i dagens demonstration och över 74,000 personer ha skrivit under uppropet för att få till stånd en förbättring av fattigpensionärers situation i Sverige.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar