Svenska klassiker: ”Vem” – Lisa Nilsson

Av | 8 november, 2019

Många förknippar sångerskan Lisa Nilsson med dunderhiten ”Himlen runt hörnet” från 1992. Men tar man sig tid och lyssnar på alla låtarna på albumet med samma namn är det nog den avskalade balladen ”Vem” som tålt tidens tand allra bäst.

newsgram | Nynäshamn den 8 november 2019

| HÖSTSTÄMNING | En av de allra vackraste låtar som finns på svenska är Lisa Nilssons melankoliska ballad ”Vem” från 1992. Den har följt mig genom livet ända sedan den gången jag satt ensam i min studentlägenhet i Umeå och lyssnade på stämningsfull musik om natten.

Vem plocker upp dig när du är nere
När allting bara skiftar i svart
Vem visar dig en väg du kan gå
När du inte själv vet vart

 

Lyrics Powered by: Genius

Lisa Nilsson – ”Vem” – Text och musik av Mauro Scocco och Johan Ekelund

De flesta svenskar tänker nog på låten ”Himlen runt hörnet” när Lisa Nilssons namn kommer på tal. Men jag har fastnat för hennes ballad ”Vem” som går i moll.

 

Det enda man hör är ett avskalat pianoarrangemang och Lisa Nilssons vackra stämma när hon ger liv åt de eftertänksamma orden i texten.

Vem tar sig tid
Och frågar hur du mår
Finns det nån som kör dig hem
När du inte går
Vem delar du din framtid med
Dina frågor dina svar
Nu när jag inte längre finns kvar

Lisa Nilsson, 49, började sin resa in i musikens värld redan som tonåring. Hon var först med i gruppen Stage Four och spelade sedan in två engelskspråkiga plattor som soloartist på Billy Butts skivbolag Little Big Apple. Men Lisa Nilsson var inte nöjd – hon ville vidare i livet.

Sångerskan Lisa Nilssons klassiker ”Vem” fångar stämningen i luften under hösten. Genrebild: Tomas Oneborg/SvD/TT

 

Hon lämnade de banala poplåtarna bakom sig i och med bästsäljaren ”Himlen runt hörnet.” Sedan dess har Lisa Nilsson tolkat finstämda ballader, svulstiga poplåtar och jazz med brasiliansk krydda.

Och vi, vi flög så högt
Utan att titta ner
Men nu när vi landat
Är marken allt vi ser

Dessutom har Lisa Nilsson hunnit med att sjunga in duetten ”Friends Again” med den spanska operasångerskan Montserrat Caballé. Hon har också gett röst till ledmotivet till filmsuccénEn kort En lang” från 2001. En dansk bøssekomedi med skådespelaren Mads Mikkelsen i huvudrollen som Jørgen.

Och vem kan du skrika åt
När inget blivit som du vill
Vem väcker du mitt i natten
När du inte kan ligga still
Jag hoppas att du hittade
Det du sökte

Nuförtiden hör man inte så mycket om Lisa Nilsson. Men en sak är säker. Hon valde inte den enkla vägen i livet genom att sjunga power ballader som Celine Dion eller Mariah Carey. Fastän hon säkert kunnat om hon velat.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar