Det populistiska partiet Vox får inte delta i den stora tv-debatten inför parlamentsvalet i Spanien nästa vecka. Bakom beslutet ligger den spanska valmyndigheten – nu kommer tv-bolaget överklaga beslutet till Högsta domstolen i Spanien.
newsgram | Nynäshamn 18 april 2019
Nu bannlyser den spanska valmyndigheten det populistiska partiet Vox från att delta i den enda tv-debatten inför parlamentsvalet den 28 april i Spanien, rapporterar Euronews. TV-bolaget Atresmedia har tvingats omboka deltagarna till debatten – någonting som gör populisternas ledare Santiago Abascal upprörd. I ett inlägg på Twitter förklarar han att: ”Det står klart vem som fortfarande bestämmer i Spanien: Separatisterna.”
I skrivande stund har inlägget delats 4,000 gånger och fler än 7,300 twitteranvändare har klickat ”gilla.”
Está claro quien manda todavía en España: los separatistas.
Hasta el día 28-A. Porque una gran victoria de la #EspañaViva impulsará la ilegalización de los que quieren romper nuestra convivencia, nuestra Constitución y nuestra Patria. https://t.co/7Pj5wqAYgG— Santiago Abascal (@Santi_ABASCAL) 16 april 2019
Enligt The Independent har partiet Vox (namnet kommer från latin för ”röst,” reds. anm) hämtat inspiration från USAs president Donald Trump. Partiet grundades i december 2013 av utbrytare från Partido Popular. De motsatte sig det liberalkonservativa partiets ekonomiska politik och misslyckanden med att ta i med hårdhandskarna mot separatistgruppen ETA.
Vox leds av den 43-årige partiledaren Santiago Abascal som kommer från Baskien. Han är känd för att vråla ”Spanien först” på partiets kampanjmöten.
Partiet Vox är nationalkonservativt vars existensberättigande handlar om att skydda Spaniens sammanhållning och suveränitet.
Liksom Donald Trump i USA, vill vi göra Spanien bra igen. Donald Trump gör ett bra jobb i USA. Även om Trumps politik nödvändigtvis inte är rätt för Spanien, beundrar vi hans försvar av amerikansk frihet, hans försvar av nationen gentemot internationella avtal som allvarligt har skadat landet och det effektiva gränsskydd som skapas som en konsekvens av illegal migration. Vi tycker att Donald Trump har återställt stoltheten hos miljontals amerikaner … som vill motstå globalisering, har partiets generalsekreterare Javier Ortega Smith sagt i en intervju.
Till skillnad från andra spanska partier talar partiet Vox om islam. I en av partiets tidigaste kampanjvideos påminner man spanjorerna om en mörk period i landets historia: det moriska riket i Spanien. I början av 700-talet invaderades det kristna Spanien av en morisk, muslimsk armé som kom från Nordafrika.
Perioden 711-1492 delade spanjorer land med judar och muslimer. Det muslimska kalifatet i Spanien kallades för Al-Andalus. Allt slutade med att kristna spanjorer lyckades befria Spanien från den muslimska ockupationsmakten – kvarvarande judar och muslimer tvingades antingen gå i landsflykt eller till konvertering.
En förklaring till Vox:s framgångar hos den spanska väljarkåren kan bero på att man förmår att knyta samman viktiga historiska epoker med det samtida Spanien. Ett exempel som åskådliggör detta handlar om att Vox vill centralisera makten till Madrid – bort från de 17 autonoma regioner som Spanien har varit indelat i sedan 1975 då landet tog sina första stapplande steg mot demokrati.
Dessutom vill Vox ändra Andalusiens regionala dag från 28 februari till 2 januari, uppger den brittiska tidningen The Independent. Detta för att fira den kristna återerövringen av Spanien – i historieböckerna omnämnt som La Reconquista. Enligt västerländska historiker avslutades den kristna återerövringen när den sista islamiska staten på Iberiska halvön föll i Granada 1492.
Från början hade det privata mediebolaget Atresmedia planerat att inkludera Vox jämte de fyra stora nationella partierna i en debatt fem dagar före det spanska parlamentsvalet eftersom Vox överraskade alla i regionalvalet i Andalusien. Partiet fick nästan 11 procent av rösterna i december och 12 platser i det regionala parlamentet i Andalusien. Enligt den spanska valmyndigheten beror beslutet på partiets valresultat i den senaste omgången i 2016 som inte var lika bra som i regionalvalet i Andalusien.
Den tv-sända debatten den 23 april är den enda som Spaniens premiärminister Pedro Sanchez, socialistpartiet PSOE, tänker ställa upp i. De tre andra partierna som nu är representerade i debatten som ombokats är det liberalkonservativa partiet Partido Popular, vänsteralliansen Unidas Podemos och mittenpartiet Ciudadanos.
Opinionsmätningar visar att Vox kan få omkring 10 procent av rösterna i parlamentsvalet den 28 april – det skulle betyda att det nationalkonservativa partiet kan ta plats i det spanska parlamentet för första gången.
Av Carl Gram