Stefan Löfvén positiv till asylläger utanför EU

Av | 23 juni, 2018

Inför ett kommande EU-toppmöte meddelar statsminister Stefan Löfvén att han ställer sig positiv till idén om att etablera asylläger utanför EU – nu ansluter sig Sverige till en växande skara EU-länder som vill ha en ny migrationspolitik på plats.

(newsgramNynäshamn 23 juni 2018)

Statsminister Stefan Löfvén har öppnat för tanken om asylläger utanför EU – detta för att lättare kunna sköta den administrativa handläggningen av asylärenden i särskilda asylcenter i tredje land. Det meddelar den socialdemokratiske statsministern i en TT-intervju under lördagen inför avresan till EUs toppmöte i Bryssel. Ett uttalande som har väckt reaktioner.

Det är Donald Tusk – Europeiska rådets ordförande – som har plockat fram det utkast som ska behandlas av EU-ländernas regeringschefer på toppmötet i Bryssel rapporterar POLITICO. Enligt utkastet kan dessa asylläger snabbare skilja riktiga flyktingar åt från ekonomiska migranter. Med det nya förslaget kan ekonomiska migranter enklare kan skickas tillbaka till hemlandet vid avslag på asylansökan.

EU-ländernas regeringschefer ska diskutera ett förslag om att etablera stora asylläger utanför EU. Foto: Spencer Platt/Getty Images

Idén till asylläger utanför EU presenterades ursprungligen av Ungerns premiärminister Viktor Orbán för drygt två år sedan. På senare tid har Frankrikes president Emmanuel Macron ställt sig bakom förslaget – liksom Italiens utrikesminister Enzo Moavero som vill att förslaget hamnar på Europeiska rådets officiella agenda för toppmötet nästa vecka i Bryssel. Frankrikes president Emmanuel Macron har haft en hög svansföring i migrationspolitiken – trots att landet vägrar att ta emot ett stort antal migranter som just nu befinner sig i Italien.

Någonting som fick den nye italienske vice premiärministern Luigi Di Maio, Femstjärnerörelsens partiledare, att rikta ett utspel mot grannlandet Frankrike.

Italien står verkligen inför ett nödläge i migrationspolitiken och det beror delvis på att Frankrike envisas med att knuffa tillbaka folk längs gränsen. Macron riskerar att göra Frankrike till Italiens fiende No. 1 i denna nödsituation. Luigi Di Maio, vice premiärminister, Italien – Facebook

Sedan tidigare är det känt att bland andra Danmark, Österrike och Tyskland har fört diskussioner om asylläger utanför EU – nu ser det ut som att Sverige också ansluter sig.

Vänsterpartiet kräver nu ett extrainsatt möte i riksdagens EU-nämnd under söndagen för att behandla regeringens nya hållning i frågan om asylläger utanför EU.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar