DNA-tester kan lösa problemet med barn som smugglas till USA

Av | 21 juni, 2018

Nu sätter president Donald Trump ner foten och signerar en presidentorder som stoppar omhändertagandet av dom barn som illegalt passerar den amerikansk-mexikanska gränsen. Nästa steg kan bli att införa DNA-tester för att upptäcka om barnen har fallit offer för ligor specialiserade på smuggling av barn.

(newsgramNynäshamn 21 juni 2018)

Genom att förvrida nyhetsrapporteringen till att handla om barn som skils från vuxna med tvång har vänsterliberal press lyckats avleda uppmärksamheten från att barnen i själva verket kan ha fallit offer för människohandel – där ingen riktigt vet vilket öde som väntar dom i USA.

I det tysta pågår det i USA diskussioner om att införa DNA-test för att sätta stopp för människosmuggling av barn rapporterar den amerikanska finansbloggen ZeroHedge. USAs justitieminister Jeff Sessions har fört samtal med medlemmar av USAs kongress om att kunna börja använda DNA-test för att avgöra om minderåriga barn som passerar den amerikansk-mexikanska gränsen är biologiskt släkt med dom vuxna i resesällskapet – eller om det i själva verket kan handla om att barnen smugglas in i landet av människosmugglare.

Vi vet redan att många vuxna som tar med sig barn inte är släkt med dom. Dom kan vara smugglare. Dom kan vara människosmugglare. Det här handlar om en mycket ohälsosam och farlig företeelse som måste upphöra. Vi måste återgå till ett rättvist och lagligt system, sade Jeff Sessions när han intervjuades av Tony Perkins som leder Family Research Council.

Sverige – en av slutdestinationerna för barn som smugglas

I Sverige har nyhetsrapporteringen uteslutande handlat om att skuldbelägga Trumpadministrationen för omhändertagandet av barn som smugglas till USA – när mycket tyder på att barnen i många fall är offer för organiserade ligor som är specialiserade på människohandel. För illegal organiserad människohandel förekommer över hela världen. Det är en lukrativ affärsrörelse. FN-organet UNODC uppskattar att det totala marknadsvärdet uppgår till 32 miljarder USD årligen. Offren för människohandel utnyttjas som svart arbetskraft, prostitution och organhandel.

Liksom USA tillhör Sverige slutdestination för människosmuggling. Enligt Göran Larsson, gränspolis i Göteborg, har majoriteten av alla som söker asyl i Sverige använt sig av människosmugglare för att komma hit. I en debattartikel i Dagens Samhälle uppger han att de asylsökande har betalat runt 100 000 kronor per person till ligor som organiserar människohandel. Några grupper som har råkat ut för organiserade ligor specialiserade på människohandel för att komma hit är marockanska gatubarn och ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. En annan grupp är minderåriga flickor gifta med äldre män.

USAs President Donald Trump skriver på presidentordern – omgiven av Kirstjen Nielsen och Mike Pence. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Shutterstock

Ingen vill peta i det här problemet. Trots att handeln med barn som smugglas till Sverige är omfattande – åtminstone om man tittar på Migrationsverkets statistik – har dom röster som velat diskutera åtgärder bannlysts från den offentliga samhällsdebatten.

Hur gör Migrationsverket för att avgöra om barn kommer i sällskap med vuxen släkting(ar) – och inte människosmugglare?

Vi utreder familjemedlemmarnas identitet och begär samtliga personers id-handlingar och ställer frågor om på vilket sätt de vuxna är släkt med barnen. För det fall vi fattar misstanke om att något inte står rätt till, exempelvis att utredarna inte får tala med barnet eller förhindrar utredningen av barnets identitet, kan vi ansöka hos överförmyndarnämnden om att den bör överväga att skaffa barnet en god man och ett separat biträde som företräder barnet i asylprocessen. Vi upprättar också en orosanmälan till socialtjänsten, säger Iréne Sokolow, pressinformatör på Migrationsverket, till newsgram.

Vad händer om Migrationsverket kommer fram till att ett barn har färdats till Sverige i sällskap med människosmugglare?

Fattar vi misstanke om människohandel gör vi en anmälan till polisen. Om det under utredningen saknas indikationer så görs det en sedvanlig id-utredning på familjen, säger Iréne Sokolow.

Hon tillägger.

Vi gör inte rutinmässigt dna-tester på familjer.

I måndags höll Vita huset en presskonferens. Då grillades Kirstjen Nielsen av ilskna journalister. Hon ansvarar för nationell säkerhet i president Donald Trumps kabinett. Trots den bitvis hätska stämningen i pressrummet vidhöll Kirstjen Nielsen att vänsterliberal press torgför ett falskt narrativ till läsarna när man påstår att Trumpadministrationen separerar barn från sina föräldrar vid den amerikansk-mexikanska gränsen. Kalla fakta – i form av statistik – motbevisar nämligen massmedias beskrivning av verkligheten.

Jag vill förtydliga ett par saker. Den övervägande majoriteten av dom barn som omhändertas av HHS just nu – 10 000 av 12 000 – skickades hit ensamma av sina föräldrar, sa Kirstjen Nielsen.

Hon konstaterade krasst.

Det var då som dom skildes åt. Så på något sätt har vi blandat ihop allt. Men det handlar om två skilda problem. 10 000 av dom barn som för närvarande är omhändertagna skickades hit av sina föräldrar med främlingar för att bege sig ut på en fullständigt farlig och dödsbringande resa ensamma.

Nästan alla omhändertagna barn, 80 procent, separeras alltså från sina föräldrar när dessa föräldrar väljer att skicka sina barn över den amerikansk-mexikanska gränsen ensamma – eller tillsammans med människosmugglare. Under onsdagskvällen valde president Donald Trump vid 21-tiden att skriva under en presidentorder för att stoppa omhändertagandet av barn. Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer USAs representanthus att rösta om en migrationslagstiftning som är anpassad för att bland annat stoppa omhändertagandet av barn som illegalt tagit sig in i landet. USAs representhus är underhuset i kongressen i Washington D. C..

Av Carl Gram

Fakta: Misstänkta fall av människohandel i Sverige

Migrationsverket rapporterar varje år hur många offer för misstänkta fall av människohandel som myndigheten stöter på. År 2017 var antalet 444, fördelade enligt nedan – de fall som handlar om barn utgör runt 25 procent av totalen.

Kvinnor – 256

Män – 188

Varav minderåriga – 107

Flickor – 41

Pojkar – 66

Typ av exploatering:

Sexuella ändamål – 213

Tvångsarbete/otillbörligt utnyttjande – 161

Tiggeri – 15

Krigstjänst – 7

Andra ändamål – 44

Oklart – 83

Källa: Migrationsverket

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar