För att effektivt kunna gräva tunnlar i ett myrsamhälle har myror utvecklat en kollektiv strategi – några myror arbetar medan dom andra tittar på. En samarbetsmodell som hindrar onödig trängsel i tunnlarna. Nu ska resultaten från en nyligen publicerad forskningsstudie om myror användas för att utveckla smartare robotar.
(newsgram – Nynäshamn 20 augusti 2018)
Nu presenterar några forskare vid Georgia Institute of Technology, USA, en vetenskaplig rapport som avslöjar att trettio procent av arbetsmyrorna gör 70 procent av jobbet i ett eldmyrsamhälle. Studien kommer också in på hur robotar fungerar i liknande miljöer. Forskarna drar slutsatsen att myror och robotar som arbetar i trånga utrymmen såsom tunnlar inte behöver ha fler arbetare för att få mer jobb gjort. Tvärtom drar forskarna till med liknelsen ”ju fler kockar i köket – desto sämre soppa”.
Forskarna menar att ju fler armar och händer som hjälper till med att arbeta, desto fler hinder uppstår på vägen som i stället leder till att det blir tvärstopp.
Forskarnas studie publicerades av tidskriften Science för några dagar sedan – 17 augusti – den visar att i eldmyrstackar är det några få arbetsmyror som gör jobbet medan dom andra tittar på. En kollektiv strategi för att undvika onödig trängsel i tunnlarna som i sin tur kan leda till att det blir onödiga pauser i arbetet. Kunskapen från denna studie kan tillämpas vid planering av återuppbyggningar vid katastrofer, gruvdrift eller för att bygga underjordiska skyddsrum.
Vi märkte att om du har 150 myror i en behållare kommer bara 10 eller 15 av dem att faktiskt gräva tunnlar vid en given tidpunkt. Vi ville veta varför och bättre förstå hur grundläggande fysiska lagar fungerar på jobbet, säger Daniel Goldman, professor i fysik vid Georgia Institute of Technology, till tidningen Science Daily.
Han tillägger.
Vi upptäckte en funktionell förklaring till att några jobbar och dom andra tittar på. Om alla hade hjälpt till hade tunneln inte blivit grävd.
Now on #SciFriLive: How do fire ants avoid pesky traffic jams and congestion? Daniel Goldman @GeorgiaTech is here to explain how he studied ant movement with… tiny robots? Listen: https://t.co/xgknqpGX8J pic.twitter.com/gf94Cw55ct
— Science Friday (@scifri) 17 augusti 2018
Forskarna studerade hur 30 myror arbetade. Varje myra markerades med färg för att hålla reda på alla myror. Plockade man bort fem myror fortsatte de andra myrorna att jobba på utan att mindre jobb blev utfört. Forskarna simulerade tester med robotar. Resultaten blev detsamma. Fler robotar betyder inte att mer arbete blir utfört.
För få bilar på motorvägar ger inget större trafikflöde medan för många bilar resulterar i trafikstockningar. Det finns en lagom nivå där allt fungerar som allra bäst. Vi kallar det för det grundläggande diagrammet. Från våra simuleringar lärde vi oss att myrorna presterade på topp enligt diagrammet. Rätt storlek på arbetslaget gör att myrorna arbetar mer effektivt utan onödig trängsel i tunnlarna, säger Daniel Goldman.
Han konstaterar.
Myror som lever i komplexa underjordiska miljöer måste utveckla sofistikerade sociala regler för att slippa sådant som kan hända om för många är på samma plats samtidigt. Nu har vi bättre förståelse för att kunna gå vidare och experimentera med fenomen såsom svärmar.
Forskarlaget har fått stöd av National Science Foundation’s Physics of Living Systems program, Army Research Office och Dunn Family Professorship för att kunna genomföra studien.
Av Carl Gram