Svensk terrorforskare anklagas vara ”inspirerad av James Bond”

Av | 20 november, 2017

Terrorforskaren Hans Brun målade snabbt in sig i ett hörn när han anklagade Ryssland för att ligga bakom mastsabotaget utanför Borås. En teori som Ryssland avfärdar som “en historia som känns inspirerad av James Bond-filmerna”.

Mastsabotaget utanför Borås tidigare i veckan har skakat om Sverige rejält. Så pass mycket att terrorforskaren Hans Brun vid Försvarshögskolan anklagade Ryssland för att ligga bakom det mystiska mastsabotaget. Han trodde varken att det rörde sig om ett pojkstreck eller terrordåd – istället pekade han ut ett kriminellt nätverk eller främmande makt. Allra troligast Ryssland.

Jag skulle gissa på att det finns en internationell koppling som vill testa hur systemen fungerar i Sverige, sa Hans Brun.

Nu väljer Ryssland att avfärda den svenske terrorforskarens teori som “en historia som känns inspirerad av James Bond-filmerna”. På Facebook skriver den ryska ambassaden:

“Ambassadens kommentar rörande det i massmedier publicerade uttalandet av Hans Brun, forskare på Försvarshögskolan

Det är med förvåning som vi tog del av en kommentar av Hans Brun, forskare på Försvarshögskolan, i samband med söndagsraset av Häglaredsmasten i Sydvästra Sverige (Sveriges Radio, SvD).

Vad Hans Brun hänsynslöst påstår är att den mest sannolika orsaken till incidenten är ett sabotage arrangerat av främmande länder och som huvudsabotören utser han Ryssland.

Det är beklagligt att personen som utger sig vara en seriös oberoende analytiker, i sak utan svårighet råkar ställa sig bakom konspiratoriska teorier med uppenbar antirysk undertext. Vi är övertygade om att varje svensk med sunt förnuft kommer endast att le föreställande sig ryska agenter” som ”förbereder sig till ett krig” genom att skruva av bultar från en TV-mast i en avlägsen svensk trakt.

Denna historia som känns inspirerad av James Bond-filmerna, hör förresten hemma i Sverige där man olyckligtvis etablerat en tradition att regelbundet leta efter ”ett ryskt spår”. Det räcker att erinra sig om händelserna år 1983 när svenska militärer förväxlat ryska ubåtsignaler med ljud från minkar. Eller en annan uppseendeväckande kampanj kring ubåtsjakten 2014, som också blev inget annat än pinsam förvirring.
Vi anser att Hans Brun bör avstå från att tävla med sina militära kollegor i antirysk mytbildning utan leta efter svar på verkliga utmaningar och problem, vilka fordrar i första hand en objektiv bedömning och dialog.”

I ett mejl skriver Hans Brun till Aftonbladet att det är beklämmande att den ryska ambassaden ägnar sig åt vad han kallar för personangrepp.

“Det finns en rad tänkbara förklaringar och det är av stor vikt att svenska myndigheter utreder det inträffade förutsättningslöst. Jag har aldrig påstått att det är Ryssland som ligger bekom det hela. Däremot har jag besvarat en direkt fråga vilka stater som kan tänkas ha ett intresse av att testa svensk infrastruktur.”

“Som bekant är Sverige en demokrati med generösa regler för åsikts- och yttrandefrihet. Jag finner det ytterst anmärkningsvärt och djupt beklämmande att den ryska ambassaden blandar sig i den svenska debatten genom ett personangrepp”, skriver Brun.

Huruvida Hans Bruns framtida arbete kommer att påverkas negativt av att han framställs som en konspirationsteoretiker utan förankring i verkligheten återstår att se.

Nya Dagbladet har rapporterat om mastsabotaget utanför Borås tidigare under veckan.

Av Carl Gram
Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 20 maj, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar