Svenska klassiker: ”Det vackraste” – Cecilia Vennersten

Av | 21 maj, 2021

En folkmusikinspirerad kärleksballad som spelas på många bröllop under pingsten är sångerskan Cecilia Vennerstens klassiker ”Det vackraste” från Melodifestivalen 1995.

newsgram | Nynäshamn den 21 maj 2021

| PINGSTBRUD | Ingen kan ha missat att bröllopssäsongen har inletts i Sverige. Den pågår från maj till augusti. Pingsten kallas för hänryckningens tid och många par gifter sig vid den här tiden på året.

En kärleksballad som troligen står på många brudpars önskelista att spelas under pingst är sångerskan Cecilia Vennerstens Melodifestivalbidrag ”Det vackraste” från 1995. Hon kom på en hedrande 2:a plats i tävlingen och abonnerade sedan på den svenska singellistans 1:a plats i sju veckor.

Cecilia Vennerstens debutalbum sålde platina i både Norge och Sverige. I intervjuer från den här tiden berättade sångerskan att hon ofta anlitades av brudpar för att sjunga ”Det vackraste” på bröllop runtom i landet.

När Cecilia Vennerstens uppföljare ”Till varje leende, en tår” (1997) floppade tröttnade hon på allt och packade sina väskor för att bege sig till grannlandet Norge. Hon uppträdde på en pianobar på ett hotell i Oslo en period innan hon flyttade tillbaka till Sverige. Numera är Cecilia Vennersten, 50, bosatt i Varberg där hon driver ett kafé.

Cecilia Vennersten. Foto: Pressbild

Klassikern ”Det vackraste” har sina musikaliska rötter i svensk folkmusik och texten sammanfattar på något vis hur det kan kännas att få älska någon annan och att bli älskad tillbaka.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar