Svenska klassiker: ”Heroes” – Måns Zelmerlöw

Av | 11 maj, 2018

För tre år sedan skapade Måns Zelmerlöw eufori med vinnarlåten ”Heroes” i Eurovision Song Contest-finalen i Wien. Trots den glada musiken speglar texten sångarens resa genom livet – från utstött till en i gänget.

[newsgramNynäshamn 11 maj 2018]

När Måns Zelmerlöw ställde sig på scenen i Melodifestivalens delfinal en vinterkväll år 2015 i Örebro, kunde det svenska folket bevittna ett förvandlingsnummer – sångarens personliga resa från en spoling till en ung man i sin bästa ålder. Här var det en helt annan person som trädde fram än den vanligtvis så käcka Måns. Han som förut sjungit söta popkarameller som ”Cara Mia”.

Don’t tell the gods I left a mess

I can’t undo what has been done

Let’s run for cover

Låtskrivare: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb

I stället framstod Måns Zelmerlöw som tillräckligt trygg i sin manlighet för att kunna vända om och bjussa på livsglädje och värme som gick rakt genom tv-rutan. Och glittrande ögon som fick kvinnor i alla åldrar att falla pladask för honom. Gott folk, då kan det ju inte gå helt fel?

TV-tittarna fick smaka på en avskalad och stilren show – där varje liten detalj spelade en stor roll. Måns på en pall och streckgubben M-P, Måns Petter, i bakgrunden. Inget mera.

He said go dry your eyes

And live your life like there is no tomorrow, son

And tell the others

To go sing it like a hummingbird

The greatest anthem ever heard.

För streckgubben M-P visualiserar Måns Zelmerlöws egna upplevelser från barndomen i Lund – resan från mobbad och utstött till att få komma tillbaka till gänget. En känsla som många kan känna igen i livets mörkaste stunder.

Måns Zelmerlöw lyckades förena glädje och nattsvartaste mörker i vinnarlåten ”Heroes”. Här får vi stifta bekantskap med en mer mogen Måns Zelmerlöw. Efter många års ihärdigt tittande på Eurovision Song Contest som började i Paris år 1978 har jag kommit fram till att receptet för att vinna tävlingen handlar om att få till ett ”intro” som bär resten av låten.

Tänk ABBA, Lordi eller Loreen – då förstår nog alla vad jag talar om.

We are the heroes of our time

But we’re dancing with the demons of our minds

We are the heroes of our time

I vilket fall som helst handlar vinnarlåten ”Heroes” om att alla människor är hjältar och hjältinnor i sina egna liv. Även om mörka skuggor från det förflutna spökar till det ibland. Ett budskap som hjälpte Måns Zelmerlöw att ta hem segerbucklan i Eurovision Song Contest år 2015 i Wien, Österrike.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar