Fem höga ISIS-ledare arresterade – fångade med hjälp av smartphone app

Av | 11 maj, 2018

Fem efterlysta ISIS-ledare har tillfångatagits av irakiska agenter – nu har männen visats upp i irakisk television som bevis. Nu fortsätter jakten på Islamiska Statens högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi – som tros vara på flykt i de östra delarna av Syrien.

[newsgramNynäshamn 11 maj 2018]

President Donald Trump väckte stor uppmärksamhet på torsdagen, när han släppte nyheten på Twitter att de fem mest efterlysta ledarna för den islamistiska terrororganisationen ISIS har tillfångatagits. Tidigare på dagen blev det känt att irakiska agenter håller Ismail al-Eithawi – mera känd som Abu Zaid al-Iraqi -en av Abu Bakr al-Baghdadis närmaste medarbetare i fångenskap enligt nyhetsbyrån Reuters. Abu Bakr al-Baghdadi är ledare för den Islamiska Staten.

Här släpper president Donald Trump nyheten på Twitter under torsdagen.

De irakiska agenterna har samarbetat med amerikansk-ledda styrkor som har opererat längs den syrisk-irakiska gränsen för att bekämpa den Islamiska Staten. De irakiska agenterna lyckades lura fyra andra höga ISIS-ledare in i en fälla genom att använda en app på Ismail al-Eithawis mobiltelefon.

Enligt Hisham al-Hashimi, nationell säkerhetsrådgivare i Irak, tillfångatogs Ismail al-Eithawi i februari i år i Turkiet av turkiska myndigheter som i sin tur överlämnade honom till Irak. Ismail al-Eithawi beskrivs som en nyckelperson inom den Islamiska Staten. Det är han som har haft ansvaret för banköverföringar till den islamistiska terrororganisationens bankkonton i olika länder.

De irakiska agenterna använde Telegram messaging app’en på Ismail al-Eithawis mobiltelefon för att lura höga befälhavare inom den Islamiska Staten över gränsen från Syrien till Irak – där de arresterades. En av de tillfångatagna ISIS-ledarna skall vara Saddam Jamal. Han har fungerat som guvernör i en av de östra provinserna i Syrien. De tre andra ISIS-ledarna är Mohamed al-Qadeer, Omar al-Karbouli och Essam al-Zawbai.

Strypkopplet runt Baghdadi blir allt hårdare, sa Hisham al-Hashimi, nationell säkerhetsrådgivare i Irak, till nyhetsbyrån Reuters.

Här syns Abu Bakr al-Baghdadi när han utropade den Islamiska Staten i Mosul. Foto: REUTERS

 

Islamiska Statens högsta ledare Abu Bakr al- Baghdadi – som utropade sig själv till härskare över alla muslimer år 2014 när ISIS intog den irakiska staden Mosul – tros gömma sig någonstans längs den syrisk-irakiska gränsen.

Förra månaden förklarade Iraks premiärminister Haider al-Abadi att han skulle ”vidta alla nödvändiga åtgärder” gentemot militanta islamister i Syrien. I december förra året förklarades ISIS besegrade i Irak – sedan dess har Irak utfört ett stort antal flyganfall mot Islamiska Statens posteringar i Syrien.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar