Svenska klassiker: ”Himlen i min famn” – Carola

Av | 16 december, 2018

Carolas jullåt ”Himlen i min famn” handlar om de första ögonblicken i Jesus liv när mamma Maria håller honom i sin famn. I feminismens högborg Sverige tycks Jungfru Maria ha fallit i glömska – trots att hon är en av de viktigaste förgrundsgestalterna inom kristendomen.

newsgram | Nynäshamn 16 december 2018

En låt som har funnit en boning i många svenskars hjärtan i juletid är Carolas jullåt ”Himlen i min famn” från 1999. Den handlar om Jungfru Maria och sonen Jesus de första timmarna i stallet i staden Betlehem för snart tvåtusen år sedan.

Carola sjunger om Maria och hennes son Jesus i låten ”Himlen i min famn.” Konstnären Gerhard van Honthorsts målning från 1622 föreställer Jesu födelse. Foto: Wikipedia

 

Lyssnar man på texten kan man höra en mor tala till sin son samtidigt som hon funderar över Betlehemsstjärnan och ängeln Gabriel. Mellan raderna går det att ana en mammas stolthet över sin förstfödde. I mitt tycke är ”Himlen i min famn” en lovsång till livet.

Vem har tänt den stjärnan som speglas i ditt öga?
Vem tog mörket bort i herdars blick din första natt?
Vem har flätat kronan, av strå omkring din panna
Vem har fört tre vise till vårt stall min kära skatt?

Är du en av tusen små?
Är du han dom väntar på?
Du mitt lilla barn,
en ängel givit namn.

Är du jordens dolda skatt?
Jag fått skydda denna natt.
Är det själva himlen
som jag gungar i min famn”

Lyrics powered by metrolyrics

”Himlen i min famn” – låtskrivare Erik Hillestad och Carola Häggkvist

 

Jungfru Maria kom att följa sonen från stallet i staden Betlehem hela vägen till korsfästelsen på Golgata. Ingen vet så mycket om Maria mer än att hon tillsammans med Jesus och Josef bildar den heliga familjen. I vår tid skulle man kalla den för kärnfamilj. Antagligen var hon en vanlig kvinna som slet hårt för brödfödan och för att hålla ihop familjen i dåtidens Palestina.

Går man in i någon av Sveriges 2000 medeltida kyrkor kan man se spåren av henne i kalkmålningar, i altarskåp och i skulpturer. Det var ärkeängeln Gabriel som förkunnade att hon var utvald till att föda Guds son till världen – enligt Bibeln födde hon Jesus Kristus fastän hon fortfarande var jungfru.

 

Under 400-talet framstår Jungfru Maria som en av kristenhetens förgrundsgestalter. Hon tilldelas titeln theotokos – Gudsbärare – och hyllas och äras i liturgi och kult. Tusen år senare – under senmedeltiden – står Mariakulten som allra högst. Jungfru Maria ses som den främsta medlaren mellan Gud och människorna. Här ger Carola en röst åt Jungfru Maria genom ”Himlen i min famn.”

Vem har väckt den rädslan, som lät ditt hjärta gråta?
Varför tar din hand så hårt ett grepp om mammas hår?
Runt oss dansar skuggor, nu är ängeln borta
han sa så mycket vackert, mycket mer än jag förstår.

Är du en av tusen små?
Är du han dom väntar på?
Du mitt lilla barn,
en ängel givit namn.

Är du jordens dolda skatt?
Jag fått skydda denna natt.
Är det själva himlen
som jag gungar i min famn.”

Lyrics powered by metrolyrics

”Himlen i min famn” – låtskrivare Erik Hillestad och Carola Häggkvist

 

Carola Häggkvist, 52, har skrivit många finstämda låtar med bibliska referenser. I ”Himlen i min famn” lyfter hon fram den kvinna som är allra viktigast inom den romersk-katolska och ortodoxa kyrkan: Jungfru Maria.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar