Svenska klassiker: ”Jag tänker be för Sverige” – Bedårande Barn

Av | 28 januari, 2019

Ingen vet riktigt vem Gävlemusikern Simon Ådahl hade i åtanke när han skrev ”Jag tänker be för Sverige.” För när det kom till kritan skänkte han pengarna från Bedårande Barns coverversion till flyktingar. Inte till hemlösa eller fattiga svenskar i Sverige. 

newsgram | Nynäshamn 28 januari 2019

Kanske var artisten Simon Ådahl synsk när han skrev bönesången ”Jag tänker be för Sverige.” För det är en låt som handlar om bortglömda svenskar som far illa i Sverige. Fattiga svenskar som trängs undan när invandrare får gräddfiler till bostäder och jobb.

Minnesstund för medborgarjournalisten Bechir Rabani (1984-2017) utanför t-centralen i Stockholm. Trots att det arrangerades minnesstunder i hela landet teg massmedierna om hans allt för tidiga bortgång. Rabani reagerade mot orättvisorna som Simon Ådahl beskriver i låten ”Jag tänker be för Sverige.” Foto: Privat

 

Några svenskar blir hemlösa, hamnar på gatan och får samla på tomburkar för att ha råd till litet mat – medan andra får allt serverat på ett silverfat när de knackar på hos Migrationsverket och säger det heliga ordet ”flykting”. Anarki tycks ha blivit till norm i Sverige.

Ser du den där mannen som sover under bron?
Hemlös och ensam med smutsiga skor
Och kvinnan som samlar på burkar och skräp
Det är Sverige just idag

Ser du inte alla dessa trasiga hem?
När mor och far är skilda kommer barnen i kläm
Och andra som lever i övergrepp och hot
Det är Sverige just idag

Lyrics powered by Genius. Text och musik: Simon Ådahl

 

När Simon Ådahl fick reda på att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och bandet Bedårande Barn skulle släppa en egen version av “Jag tänker be för Sverige” för några år sedan kände han sig förnärmad och ilsken. Så pass arg att han surt meddelade att han ”tänkte skänka alla pengar han får in från deras coverversion till flyktingar.”

 

Ådahls beslut skorrar falskt med tanke på att han sjunger om svenskar som far illa i det mångkulturella Sverige.

Ser du alla män i maktens korridor
Som sliter åt sig fallskärmar och lämnar öppna sår
Vad hände med pratet om etik och moral?
Det är Sverige just idag

Ser du inte våldet på gator och torg
Ta en titt på Malmö, Stockholm, och Göteborg
Man sparkar och dödar, tar det aldrig slut?
Det är Sverige just idag

Lyrics powered by Genius. Text och musik: Simon Ådahl

Trots att det har blivit en sådan känslig fråga vem som framför ”Jag tänker be för Sverige” har låten hittat fram till gruppen svenskar som Simon Ådahl måste ha haft i åtanke när han skrev texten. Verklighetens folk.

 

När unga Anna Änglavinge sätter sig vid pianot och börjar sjunga känns det som att tiden står stilla. Hon blev känd för en större publik efter det att en nationell podd spelade upp hennes låt. ”Jag tänker be för Sverige” spelas i nationella sammanhang. Det blir en stunds andakt med nära och kära innan det återigen är dags att bege sig ut i den bistra verkligheten.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar