Allt underlag till Macchiarini-rapporten borta

Av | 29 januari, 2019

Allt utredningsmaterial som låg till grund för rapporten om Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet är borta. Nu blir det näst intill omöjligt att granska underlaget till utredningens slutsatser i efterhand.

newsgram | Nynäshamn 29 januari 2019

Allt utredningsmaterial som låg till grund för rapporten om Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet, KI, är borta. Det avslöjar Harriet Wahlberg – tidigare rektor på Karolinska – i en ny bok som kommer ut i dag, uppger SR Ekot. Hon fick bära hundhuvudet för skandalen.

Varken Karolinska eller utredaren Sten Heckscher vet var materialet har tagit vägen.

Nej, det har jag ingen aning om. Alltså det finns inga allmänna handlingar, sa Sten Heckscher till SR Ekot.

Han gick igenom handlingar, epost och dokument som tillhörde KI när han gjorde sin utredning. Dessutom har han intervjuat 28 nyckelpersoner med insyn i Macchiarini-ärendet. Det rör sig om prefekter, rektorer, professorer, tidigare styrelseledamöter och dåvarande ordföranden Lars Leijonborg.

Den världsberömde kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades 2010 av Karolinska Institutet. Det ansedda lärosätet ville bli ledande inom experimentell medicin. Foto: Staffan Larsson

 

Förra veckan begärde Ekot ut allt underlag till Sten Heckschers rapport från KI, inklusive intervjuer som gjordes. Nästan omgående blev Ekot uppringda av registratorn på KI som sa att materialet inte finns hos dem. I stället hänvisade man till utredaren Sten Heckscher. Men han har ingen aning om vad som kan ha hänt med det nu försvunna underlaget.

Vi lämnade det… Ja, inte vet jag. Men alltså, jag har ingenting, hävdar Sten Heckscher.

Enligt KI:s universitetsdirektör Per Bengtsson kan de inspelade intervjuerna ha raderats av Heckscher.

Det här ligger ju ganska långt tillbaka i tiden. Men såsom jag minns det nu så sa han att de inte fanns kvar, att han hade raderat inspelningarna efter att utredningen var färdigställd, sa Per Bengtsson till SR Ekot.

Anklagelser som tillbakavisas av Heckscher.

Jag har inte raderat nånting, sa Sten Heckscher.

SR Ekot: Men var är de nånstans?

Jag vet inte, sa Sten Heckscher.

En expert i förvaltningsrätt menar att det är besvärande att det inte går att begära ut handlingar som användes i utredningen. Handlar det om en viss sorts handlingar är det allvarligt.

Det är det som är kruxet, vi vet ju inte allt som saknas. Men om det är allmänna handlingar som raderats för att man inte vill lämna ut dem så är det ju inget mindre än kriminellt. Det är tjänstefel, det kommer man inte ifrån, sa Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till SR Ekot.

Karolinska Institutet rekryterade kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor i experimentell medicin i 2010. Tre år senare uppdagades det att sex av åtta patienter avlidit på grund av transplantationer med konstgjord strupe. Då får Macchiarini operationsförbud på thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset.

Sten Heckscher, 76, är socialdemokrat och tidigare rikspolischef.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar