Svenska klassiker: “Jag vill ha en egen måne” – Ted Gärdestad

Av | 3 december, 2017

[NewsGram – Nynäshamn 1 januari 2018]

När det musikaliska underbarnet Ted Gärdestad slog igenom 1972 var jag bara några år gammal och bodde i Belgien, så den låtskatt som han lämnade efter sig har jag fått leta fram på egen hand i vuxen ålder. Den låt som jag tycker allra bäst om är ”Jag vill ha en egen måne” som släpptes 1972 på debutplattan ”Undringar”.

I år är det 20 år sedan Ted Gärdestad tog sitt liv, endast 41 år gammal. Berättelsen om Ted Gärdestad börjar i Sollentuna där han växte upp. Hans stora intressen var tennis och musik. Han tillhörde samma generation som Björn Borg och rankades som nummer två i svensk juniortennis. Men det var musiken som kom att bli hans liv. En dag promenerade han och storebror Kenneth upp till skivbolaget Polars kontor i Stockholm med en demotape i handen skriver Minnenas journal i en krönika. Benny Andersson från ABBA öppnade dörren men hade inte riktigt tid med bröderna.

Okay, skyll dig själv. Då går vi till ett annat skivbolag, sa en trumpen Ted”, berättar Kenneth Gärdestad i dokumentären Ted som kom 1998.

När Benny Andersson hörde detta veknade han och släppte in bröderna på kontoret. Han lyssnade på brödernas låtar och blev så pass intresserad att han kallade på Stickan Andersson som utbrast: ”En sådan här bra demo får man en på tusen!” Bröderna kunde glatt lämna Polar-kontoret med löfte om inspelning och samarbete.

Vi skuttade och dansade genom stan. Det var nog den lyckligaste stund Ted och jag någonsin hade tillsammans”, säger Kenneth Gärdestad i dokumentären.

Ted Gärdestads debutplatta ”Undringar” producerades av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Ljudtekniker var Michael B. Tretow som senare kom att skapa det unika ABBA-soundet. På plattan medverkade också gitarristen Janne Schaffer som spelat ihop med rockgruppen Toto. Alla låtar var skrivna av bröderna Gärdestad i uppväxthemmet i Sollentuna. Så med den uppbackningen är det kanske inte så konstigt att Ted Gärdestad fick sitt stora genombrott endast femton år gammal med låten ”Jag vill ha en egen måne”. Han drog ut på landsomfattande turnéer och fortsatte med att släppa nya plattor. I början av 1980-talet hamnade Ted Gärdestad i en svacka i livet som gjorde att han började tvivla på sig själv och framgångarna ebbade ut.

Det som jag tycker kännetecknar Ted Gärdestads tidiga låtproduktion på 1970-talet är låtarnas enkla och rena uppbyggnad och texter som andas brusten kärlek. Och känslan av att det här trots allt var en bra tid att leva sitt liv. I början av januari har filmen ”Ted – För kärlekens skull” biopremiär på Folkets Hus i Nynäshamn och landets övriga biografer. Filmen är regisserad av Hannes Holm med den välkände skådespelaren Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar