Svenska klassiker: ”My Favourite Game” – The Cardigans

Av | 6 augusti, 2018

Svenska rockbandet The Cardigans musikvideos spelades nonstop på musikkanalen MTV på 1990-talet. I år är det tjugo år sedan låten ”My Favourite Game” släpptes. Men musikvideon var allt för våldsam – bandet fick därför släppa en censurerad version som kunde visas på MTV.

(newsgramNynäshamn 6 augusti 2018)

Jönköpingsbandet The Cardigans slog genom med dunder och brak 1996 med filmlåten ”Lovefool” från albumet ”First Band on the Moon”. Låten fanns med på soundtracket till filmen ”Romeo + Juliet”. Singeln klättrade högt på topplistor över hela världen. Förväntningarna var höga när The Cardigans skulle följa upp succén med det nya albumet ”Gran Turismo” två år senare; år 1998. Det gjorde bandet med den numera klassiska låten ”My Favourite Game”.

Om låten ”Lovefool” kan beskrivas som en lättsam poppärla verkar uppföljaren ”My Favourite Game” mera vara influerad av bandmedlemmarna Peter Svensson och Magnus Sveningssons musikaliska rötter i heavy metal-scenen i barndomsstaden Jönköping. Hård rå gitarrmusik med melodiösa slingor i bottnen.

Bandet slog genom när den amerikanska musikkanalen MTV var navet i den globala musikindustrin. Hamnade en låt på MTVs eftertraktade spellista var lyckan gjord för ett nytt band. Utan exponering i MTV var det svårt att nå ut till skivköparna. För att överhuvudtaget spelas i MTV var skivbolagen tvungna att satsa stora pengar på påkostade produktioner. Musikvideon till ”My Favourite Game” regisserades av svensken Jonas Åkerlund och uppges ha kostat omkring 220.000 brittiska pund.

En spektakulär musikvideo som fick fler rubriker än själva låten.

Det här är bara så, så löjligt. Det är en riktigt bra video. Vi är verkligen stolta över den. Den har kostat mycket pengar, mer än någon annan video av något skandinaviskt band tror jag. Våldet i videon är ganska harmlöst. Det är rätt kul gjort, och mycket farligare saker visas dagtid på tv. Det har inte varit några problem i Tyskland, USA eller Skandinavien. Varför här? Men om ni skriver en artikel om det här kanske de visar videon? sa gitarristen Peter Svensson till den brittiska musiktidningen NME.

Så lät det när musikvideon blev bannlyst av MTV i London – i videon ses sångerskan Nina Persson trycka gasen i botten för att därefter bege sig ut på en vansinnesfärd med bilar som kraschar medan hon kör genom öknen någonstans i USA. Musikvideon är lika rå som låten. Men bandet fick alltså censurera bort våldsamma scener för att videon skulle kunna visas överallt.

Tidigare i år framförde sångerskan Grace Savage en högst personlig tolkning av ”My Favourite Game” på Cheltenham Jazz Festival i Storbritannien.

Men ”My Favourite Game” har också fått nytt liv i helt andra sammanhang.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar