Svenska klassiker: ”Toxic” – Britney Spears

Av | 4 februari, 2020

Ingen vet riktigt om Britney Spears blivit världsstjärna utan draghjälp från ett gäng svenska musiker. Men en sak är säker. Nämligen att etnopoplåten ”Toxic” säkrat en plats åt den amerikanska artisten i musikvärldens Hall of Fame.

newsgram | Nynäshamn den 4 februari 2020

| MADE IN SWEDEN | Det är inte alls säkert att Britney Spears blivit en världsstjärna om det inte vore för att hon reste till Stockholm i slutet av 1990-talet för att samarbeta med några svenska låtskrivare och musikproducenter. Resultatet blev ett knippe svenska poplåtar som tog världen med storm.

 

Britney Spears blev känd som en barnstjärna i den amerikanska tv-serien ”The Mickey Mouse Club.” Men det var först när Spears reste som tonåring till Stockholm i slutet av 1990-talet för att spela in svensk musik som det började hända saker. Framgångarna kom direkt med debutsingeln ”…Baby One More Time” (1999). Den sålde i hisnande 500,000 kopior första dagen och rusade som en raket rakt in på Billboardlistans 1:a plats i USA.

Britney Spears – en svensk framgångssaga?

Det är näst intill omöjligt att rabbla upp namnen på Britney Spears alla hits. Listan är nästan oändligt lång. Men rätt många av den berömda sångerskans allra största hits är faktiskt svenska låtar. Vad sägs om ”…Baby One More Time” (1998), ”Oops!… I Did It Again” (2000), ”Overprotected” (2001), ”Toxic” (2004), ”Piece of Me” (2007) och ”If U Seek Amy” (2009). Låtar som de flesta kan relatera till.

Här syns Britney Spears, 38, på filmpremiären av ”Once Upon a Time … in Hollywood” sommaren 2019. Foto: Chris Pizzello / Associated Press

 

Britney Spears två första album påminner mycket om ABBAs musik från 1970-talet, men med svulstiga syntarrangemang. Vid millenniumskiftet hade Cheironstudion blivit en popfabrik som spottade ut världshits på samma sätt som de brittiska musikproducenterna Stock Aitken Waterman (SAW) gjorde på 1980-talet åt artister som Bananarama, Jason Donovan, Donna Summer och Kylie Minogue.

Varje gång som Britney Spears kom ut från Cheironstudion i Stockholm hade hon med sig några hits i handen. När det var dags att spela in det tredje albumet ”Britney” (2001) ville hon byta musikalisk inriktning för att inte stagnera som artist.

 

Singeln ”I’m a Slave 4U” (2001) lanserades med hjälp av en provokativ musikvideo där Britney Spears dansar omkring i en sauna omgiven av lättklädda och svettiga dansare. Musikvideon skapade förstås sensationsrubriker men singeln klättrade inte särskilt högt på hitlistorna. Skivbolagsbossarna blev nervösa.

 

För att rädda det som kunde räddas av Britney Spears karriär släppte skivbolaget den svenskskrivna låten ”Overprotected” (2001) som singel. Inte heller den låten rönte lika stora framgångar som ”…Baby One More Time” och ”Oops!… I Did It Again” gjort en gång i tiden. Fast låten fyllde sitt syfte. Nämligen att se till fansen troget stannade kvar vid Spears sida ett tag till.

Comeback på hitlistorna med indisk etnopop

Albumet ”In the Zone” (2003) var ett steg bort från trallvänlig svenskklingande popmusik. När Britney Spears skulle släppa en uppföljare till Madonna-duetten ”Me Against the Music” stod hon i valet och kvalet mellan låtarna ”(I Got That) Boom Boom” och ”Outrageous.” Till sist fastnade hon för den Bollywoodinspirerade danslåten ”Toxic” (2004). Resten är pophistoria.

 

Egentligen var det meningen att Kylie Minogue skulle ha låten, men hon tackade nej. I stället erbjöds Britney Spears att spela in ”Toxic.” Man vet inte riktigt var man har låten – ”Toxic” är en sång som far åt alla möjliga håll. Men i grund och botten är det en klassisk danslåt med starka refränger och inslag av indisk bhangra musik. Det i sin tur gör att låten känns som indisk etnopop.

Toxic” är skriven av svenskarna Christian Karlsson, Pontus Winnberg och Henrik Jonbäck och med på ett hörn finns den engelska kompositören Cathy Dennis som skrev Kylie Minogues monsterhit ”Can’t Get You Out Of My Head” från 2001. ”Can’t Get You...” var den mest spelade låten i Storbritannien på 00-talet samtidigt som Britney Spears klassiker ”Toxic” hamnade på en hedrande 2:a plats.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar